Kétezer cég kap adóellenőrzést, mert trükköztek az utalványokkal

iroda kávészünet cigiszünet cigaretta
Colleagues taking coffee break in office cafeteria
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal tömegesen visszaéltek. Ezeknél a cégeknél adóellenőrzések várhatóak. Az ellenőrzésig azonban még van mód az utólagos korrigálásra.
Vágólapra másolva!

Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül -

készpénzben visszaváltották, ezzel a magánszemélyek bérükön felül jövedelemre tettek szert.

Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg.

A NAV közel kétezer, ezt az adóelkerülő magatartást elkövető gazdasági társaságot azonosított, akikre vonatkozóan a közeljövőben ellenőrzéseket kezdeményez.

A vizsgálatok kiemelten a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményekre és a béren felüli, adózatlan jövedelmekre irányulnak.

Mintegy kétezer hazai cégnél trükköztek az utalványok készpénzre váltásával, elkerülve az adó egy részét Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Az érintett adózóknak

az ellenőrzések megkezdéséig lehetőségük van az adóelkerülés céljával juttatott utalványok valós közterheit bevallani, valamint a korábbi évekre benyújtott bevallásaikat is önellenőrzéssel módosítani

és az ezzel keletkezett fizetési kötelezettségüknek eleget tenni.

Forrás: Nav.gov.hu