Váratlanul lejtőre került a kőolaj ára a járvány miatt

olaj, kőolaj, pumpa
A pumpjack lifts crude oil in 20 km from Baku. Azerbaijan, Monday, September 5, 2016 Saudi Arabia opposed the freezing of oil production, about this said today the Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom Khalid Al-Falih. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A hét elején újabb két százalékot esett az olajár a koronavírus Kínán kívüli gyors terjeszkedése miatt: Iránban, Olaszországban és Dél-Koreában jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma – összegzi a Reuters.
Vágólapra másolva!

A Brent kőolaj ára 1,42 dollárral, vagyis 2,4 százalékkal a hordónkénti 57,08 dollárra esett.

– nyilatkozta Edward Moya, az OANDA vezető piaci elemzője, hozzátéve, hogy bár Kína egyes részein kevesebb a megbetegedés, addig Iránban, Olaszországban, Dél-Koreában és Japánban romlott a helyzet.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Mivel Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, Teguban növekedett a fertőzöttek száma, ezért több légitársaság márciusig felfüggesztette a városba induló járatait, eközben Olaszországban és Iránban is jelentősen megugrott a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Olivier Veran, francia egészségügyi miniszter megbeszélést sürget az európai vezetőknek a járvány kezelésének módozatairól.

Több mint 90 százalékkal csökkent a kínai személyautó-eladás

A kínai személygépkocsikat árusító cégek szerint az országban az autóeladások 92 százalékkal estek vissza február első felében, mivel a koronavírus miatt leálltak a kereskedők - írja a CNBC. A kínai személygépkocsi-szövetség (CPCA) adatai szerint február első két hetében 4.909 autót adtak el, szemben az egy évvel korábbi 59.930 személygépkocsihoz.

Nem szabad alábecsülnünk a gazdasági zavarokat, ami a világ minden tájára kihathat

– összegezte Stephen Innes, az AxiCorp piaci stratégája.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

Bizakodásra ad okot viszont, hogy a kínai helyi egészségügyi tisztviselők hétfőn négy tartományban – Jünnan, Kuangtung, Sanhszi, Kujcsou – is

csökkentették a vírussal kapcsolatos készültségi szintet.

Továbbá a kínai elnök, Hszi Csin-ping bejelentette, hogy a világ legnagyobb energiafogyasztója módosít irányelvein, hogy enyhítsen a vírus gazdaságra gyakorolt hatásán.