Pozitív hozadéka is van a koronavírusnak

Peking szmog
High-rise buildings are seen vaguely in heavy smog or haze in Weifang city, east China's Shandong province, 15 January 2018. From January 12 to 17, parts of the Beijing-Tianjin-Hebei region, Shanxi, Shandong and Henan cities were hit by severe air pollution, with the density of PM2.5,the major air pollutant, estimated to exceed 400 micrograms percubic meter of air, said the Ministry of Environmental Protection.
Vágólapra másolva!
Kínában hamarosan helyreáll az összes gyár működése, ahogy egyre több helyen oldják fel a koronavírus miatt elrendelt karantént. A kínai állami televízió arról számolt be, hogy pekingi kormány tulajdonában álló vállalatok 80 százalékánál újraindult a termelés. Ugyan a globális gazdaságot és a kínait is visszavetette a koronavírus, azonban még így is volt néhány pozitív hozadéka a leállásnak.
Vágólapra másolva!

A kínai nagyvárosok közismertek arról, hogy gyakran elviselhetetlen mértékű a szmog. A járvány miatt leállított gyárak, valamint az, hogy az emberek otthon maradtak és nem használták autóikat, viszont 20-25 százalékkel csökkentette a légszennyezést az előző év azonos időszakához képest.

Szintén csökkent a napi szénfelhasználás is Kínában, összességében 42,6 százalékkal a tavaly év eleji időszakához képest.

Emellett fontos adatok derültek ki az országon belüli migrációról is. A kínai holdújévet követően tavaly mindenki visszatért lakhelyére az utazások után, azonban idén egyenlőre csak a belföldi utazók 33-37 százaléka ment haza.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Wang jilin

A Nomura jelentése szerint a 15 mért városban az ott dolgozók csak 25,6 százaléka tért vissza, ez körülbelül a negyede az egy évvel korábbi adatoknak. Ez azt jelzi, hogy az ország termelése továbbra sem fog teljesen helyreállni, minden bizonnyal több időre lesz ehhez szükség.