Pesszimistán ítélték meg tavaly az elemzők a magyar GDP növekedését

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság konszenzusához adott válaszok alapján a 2019-es negyedéves gazdasági növekedési adatok rendre alulbecsülték a GDP bővülését. A legpontosabbnak ezen a téren Suppan Gergely, a Takarékbank vezető stratégájának prognózisai bizonyultak.
Vágólapra másolva!

A negyedéves GDP-növekedésre adott előrejelzések terén 2019-ben

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője adta a legpontosabb prognózisokat, az átlagos tévedése 0,2 százalékpont volt.

A szakértőket alaposan megtréfálta a magyar gazdaság tavalyi jó teljesítménye, legalábbis az elemzők jellemzően alulbecsülték a Központi Statisztikai Hivatal által közölt tényadatot.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője Forrás: YouTube/GazdaságTV

A harmadik negyedévben például egy telitalálat mellett minden más elemző alálőtt a bruttó hazai termék (GDP) dinamikájának. A 2019-ben 4,9 százalékkal emelkedő GDP az alapvető kincstári optimizmust is erősen felülmúlta, a 2019–2023-as konvergenciajelentés mindössze 4 százalékos bővülést prognosztizált.

Az elmúlt évekhez hasonlóan inkább az optimista szakértők adtak pontosabb előrejelzést.

A GDP növekedése tavaly rendre meghaladta az elemzői várakozásokat Forrás: Shutterstock

Az első negyedévet szinte minden elemző jócskán alulbecsülte, a nyugat európai és német lanyhulásra alapozva a legtöbben az üzleti ciklus lefelé szálló ágát várták. A magyar gazdaság üzleti ciklusa azonban jókora késéssel ért a lefelé szálló ághoz, az első három negyedévben még 5 százalék körüli éves alapú GDP-növekedés következett be, és az év utolsó három hónapjában beköszönő lassulás is jóval gyengébb ütemű volt a vártnál.

A Világgazdaság konszenzusa szerinti 4,2 százalékos bővülés helyett 4,5 százalékkal emelkedett a GDP. Az elemzők többsége 0,2–0,33 százalékpontot tévedett az előrejelzésekkel.