Kik kerestek eddig a koronavíruson?

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Miközben a koronavírus-járvány negatív hatása egyre jobban látszik a világgazdaságon, a részvénípiacokon a vevők kerültek többségbe, a legfontosabb indexek új csúcsokat értek el - áll a K&H Alapkezelő összefoglalójában. A járvány miatti félelem azon is látszik, hogy a menedéket nyújtó eszközök, például az arany iránt nagyobb a kereslet - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Markáns eltérések, azaz erős kettősség jellemzi a világgazdaságot februárban. Negatívumokból és pozitívumokból is van elég – derül ki a K&H Alapkezelő legfrissebb összeállításából.

Csúcsokon

A világ legnagyobb piacain a vevők kerültek többségbe, így nem csoda, ha a vezető részvényindexek új rekordokat értek el. Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere szerint

a részvények népszerűsége elsősorban a vezető jegybankok laza politikájával magyarázható.

Ugyanis sem az amerikai Fedtől, sem az Európai Központi Banktól nem számítanak szigorításra, például kamatemelésre a piaci szereplők. Olyannyira nem, hogy a Fednél akár egy kamatcsökkentés is benne lehet a pakliban. Így a kamatok várhatóan alacsonyak maradnak, ez pedig a részvényárfolyamoknak jót tesz.

Jól jártak, akik az elmúlt hetekben részvényeket vásároltak Forrás: AFP/Adek Berry

Akik az elmúlt hetekben részvényeket vásároltak, mert a koronavírus-járvány kirobbanását jó alkalomnak tekintették a részvényvásárlásra, azok elégedetten dőlhetnek hátra.

– emelte ki Kovács Mátyás. Hozzátéve, hogy a nyersanyagpiacok - például az olaj árfolyama - még nem találtak magukra.

Ez a cég átszoktatja a kínaiakat a teáról a kávéra

A nyugati kultúrában óriási hagyománya van a kávéfogyasztásnak. A hivatalos statisztikák szerint 2015-ben az 5 millió lakost számláló Finnország 1 millió zacskónyi kávét fogyasztott. Ezzel szemben az 1,3 milliárdos populációval bíró Kína éves kávéfogyasztása 200 és 400 ezer zacskó közé tehető. Az Equilor Befektetési Zrt.

Kockázatok

Bár az optimizmus ugyan szinte kézzelfogható, az említett koronavírus-járvány mégis fejfájást okoz a piacokon. A betegség már elkezdte fékezni a világgazdaságot, számos kínai gyárban ugyanis leállt vagy akadozik a termelés.

A koronavírus végleges hatásait ma még lehetetlen megjósolni Forrás: MTI/EPA/Mark R. Cristino

– szögezte le a szakember.

Rizikót jelent továbbá, hogy a német gazdaság csak stagnált 2019 utolsó negyedévében, ráadásul a japán GDP több mint 6 százalékkal esett vissza. Kínában pedig a koronavírus-járvány miatt akár negatív lehet az első negyedéves GDP-adat.

Mi várható?

Egyelőre nem tudni, milyen mértékben lassítja a globális gazdaság teljesítményét a járvány. Éppen ezért kulcsfontosságúak lesznek a következő hetekben érkező markogazdasági adatok, ezek befolyásolják majd leginkább a tőzsdék teljesítményét.

A Fed akár csökkentheti is a kamatokat Forrás: AFP/Paul J. Richards

A piaci szereplők viszonylag derűlátóak, arra számítanak, hogy a kínai gazdaság a fékezés után hamar felgyorsul.

A Fed jegybankárai pedig várhatóan abban az esetben csökkentik majd a kamatot, ha az amerikai gazdaság teljesítménye jelentősen romlana.

A jelenlegi tőkepiaci helyzetben nem zárható ki, hogy a befektetők alulértékelik a gazdasági lassulás kockázatát. Ezért befektetési portfólióban gondolkodva érdemes olyan befektetéseket is tartani – például kötvényeket – amelyek kockázatkerülés esetén is jól teljesítenek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!