Van, ahol a fokhagyma ára is elszabadult a koronavírus miatt

fokhagyma
Vágólapra másolva!
Meredek emelkedésnek indult a fokhagyma ára, miután a vuhani koronavírus érezteti hatását a kínai szállításokon is.
Vágólapra másolva!

Kína a világ legnagyobb fokhagymatermelő országa, az ott termő zöldségfélét a világ számos országába exportálják, a világon forgalomba kerülő áru 80 százaléka onnan származik. 2018-ban nem kevesebb, mint 49 millió tonnát termesztettek. Felhasználása otthon is jelentős, de például az USA-ba abból 139 ezer tonna került abban az évben. Az amerikai fokhagymaimport mintegy 70 százalékát a kínai termés adja, s bár az országban számos helyen termelnek különböző változatokat amerikai farmerek, az ország igényeit nem fedezi a hazai termésmennyiség.

Drágul a fokhagyma is a koronavírus miatt Forrás: --

Az USA-ban Kalifornia államban vannak a főbb termőterületek, de mint a beszámolókból kiderül, számos ottani gazdálkodó Kínából illetve más országokból vett készletekkel egészíti ki a saját földjén termett árut - szabályosan jelölve az áru eredetét -, hogy vásárlóinak a kívánt mennyiséget tudja szállítani.

Az egy főre jutó átlagos éves fokhagymafogyasztás az USA-ban 2 kilogramm.

A vásárlók pedig azt tapasztalhatták, hogy az utóbbi hetekben nem egyszerűen megemelkedett, hanem valósággal kilőtt a fokhagyma ára, köszönhetően annak, hogy a koronavírus miatt akadoznak a kínai szállítások. A kétirányú élelmiszerellátás kérdései amúgy is egyre égetőbbek Kínában, ahogy az Origo az alábbi cikkében megírta, a Kínába érkező hússzállítmányok teherhajókról való lerakodása kapcsán is egyre sokasodnak a gondok:

Fagyasztott hússal tömött konténerek vesztegelnek ezerszámra Kínában

Fagyasztott sertés-, baromfi- és marhahússal tömött konténerek vesztegelnek ezerszáma Kína nagy kikötőiben, Tiencsin, Ningpo és Sanghaj városokban, mert a koronavírus miatt, nincs elég sofőr a teherautókra, amikkel rendeltetési helyükre szállítanák azokat - írja a Bloomberg. Lassabb vámkezelésre, nagyobb várakozásra a kikötőkben, az áru szokásosnál hosszabb ideig tartó célba juttatására kell számítaniuk azoknak a kereskedőknek és feldolgozóknak, akik Kínába érkező fagyasztott húsokra várnak.

Az amerikai kereskedők pedig a legmagasabb fokhagyma árakkal kell hogy dolgozzanak 2018 óta, a felhalmozott készletek pedig legfeljebb néhány hónapra elegendők.

Az USA agrárminisztériumának adatai szerint,

a boltokban a hagymaféle vásárlói ára február első két hetében 29 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbiakhoz képest, és a drágulásnak minden bizonnyal nincs még vége.

Ráadásul az áremelkedésből a vásárlók még mindig alig éreznek meg valamit, mert a nagykereskedőknél az áremelkedés idén év eleje óta 60 százalékos mértékű volt a kínai import fokhagymára. Az árak emelkedését az is magyarázza, hogy a hírek szerint, Kínában is megnőtt a fogyasztása az utóbbi hetekben, illetve vélhetően spekulánsok kezdték felhalmozni a még rendelkezésre álló készleteket, további áremelkedésre számítva.