Egyetlen látványos ábrán a magyar gazdaság 2019-es teljesítménye

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
Egyetlen hatalmas és impozáns infografikára rendezte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a magyar gazdaság 2019-es teljesítményét leíró mutatókat. Mutatjuk!
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság több éve tartó konjunktúrája 2019-ben is folytatódott - emeli ki a KSH. A GDP volumene 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gazdaság több szegmensét kedvező irányú folyamat jellemezte, így hozzájárultak a gazdasági teljesítmény növekedéséhez. Ezzel párhuzamosan a munkaerőpiacon nőtt a foglalkoztatottság, és mérséklődött a munkanélküliség.

Az Origo folyamatosan beszámol a magyar gazdaság eredményeiről, fejlődéséről. Így történt ez 2019-ben is, amelynek néhány fontos mutatóját a KSH jóvoltából most egyetlen infografikán lehet áttekinteni:

Forrás: KSH

Az ágazatok többségének dinamikus fejlődése a GDP jelentős bővülésével és a foglalkoztatási adatok jelentős javulásával járt együtt tavaly is. Ezzel folytatódtak az előző évek tendenciái. Kiemelkedően nőtt az ipari termelés - azon belül a járműgyártás -, az építőipari termelés, és a folyamatosan dinamikus forgalombővülést produkáló kiskereskedelem szektora is.

Az optimista kormányzati álláspont, valamint elemzői várakozások szerint is

folytatódni fog idén a magyar gazdaság bővülése.

Ugyan a külső kockázatok miatt várható lassulást figyelembe kell venni, de minden előzetes értékelés szerint az idei növekedés továbbra is jelentősen meghaladhatja az eurózónáét és a régiós országokét. A növekedésben jelentős szerep juthat a belső fogyasztás további növekedésének és az exportteljesítménynek.