Szigorítást vezet be a bitcoinnal szemben az amerikai kormányzat

Bitcoin, Kriptovaluta
Golden Bitcoins.
Vágólapra másolva!
Az amerikai bitcoin- és kriptovaluta piac heves időszakot élt meg, és még mindig bizonytalan a jövője. Az amerikai kormány ugyanis szigorúan szabályozná a jelenleg személyes beazonosítás nélkül is birtokolható kriptovalutákat.
Vágólapra másolva!

A múlt héten Steven Mnuchin, amerikai pénzügyminisztere bejelentette, hogy komoly szabályozás készül a bitcoinnal és a kriptovalutákkal kapcsolatban, Neel Kashkari, a Federal Reserve Bank of Minneapolis elnöke pedig egy hatalmas kukásautónak nevezte a bitcoint, amit az amerikai igazságügyi minisztérium azzal toldott meg, hogy a bitcoin mixelése bűncselekménynek számít.

Bár ez az össztűz eléggé szokatlan a bitcoin egyik fő felhasználási helyének számító Egyesült Államokban,

a hír mégsem rángatta meg a bitcoin árfolyamát, amely az év eleje óta mintegy 50 százalékkal emelkedett.

Mnuchin, aki tavaly ráerősített Donald Trump elnöknek a bitcoint és a kriptovalutákat bíráló kritikájára, azt mondta a szenátus pénzügyi bizottságában, hogy tárcája a kriptovaluták új és jelentős mértékű szabályozására készül, amivel nagyon hamar elkészülnek.

- mondta Mnuchin.

Tavaly Mnuchin már figyelmeztetett, hogy a bitcoint tíz év múlva már nem fogják széles körben használni, és hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a kriptopénzt.

Neel Kashkari, a Federal Reserve Bank of Minneapolis elnöke csatlakozott az USA-ból kiinduló bitcoin és más virtuális pénzek elleni támadáshoz azzal, hogy

a kriptovalutáknak hiányzik minden alapvető jellemzője, amitől stabil valuta lehetne.

"A dollár értékét az adja, hogy az amerikai kormány törvényes monopóliummal rendelkezik a dollár kibocsátására" - mondta Kashkari.

Kemény jövő vár a bitcoinra és a többi kriptovalutára az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

Eközben az amerikai igazságügyi minisztérium ügyészei a múlt héten egy bitcoin-keverő (mixelő) szoftvert kíséreltek meg beazonosítani, amelynek célja, hogy a különböző felhasználók tranzakcióit más felhasználók hasonló célú pénzéből biztosítsa, nehezebben nyomon követhetővé téve a pénzmozgások útját. A Larry Harmon elleni vádiratban, akit a múlt héten tartóztattak le több mint 300 millió dollár értékű pénzmosási ügybenn való állítólagos részvételéért, az igazságügyi minisztérium a Harmon Helix szoftverét egy pénzátutalási és pénzmosási üzletnek nevezte.

Az Egyesült Államokban a bitcoin és a kriptovaluták szabályozási környezetét a szárba szökkenő kriptoipar már elég régóta fojtogatónak érzi, ezért sokan a kedvezőbb régiók, például Svájc mellett döntöttek.

"Mindenki, aki ismeri, az jól tudja, hogy Európa szabályozási környezete mennyire világos e tekintetben" - mondta David Johnston, a bitcoin technológiájának, a blockchainnek (blokklánc) egyik úttörője és a Yeoman Capital vezetője.

A Facebook is, amely tavaly nyilvánosságra hozta, hogy idén elindítja saját kriptovalutáját, a Librát, Svájcot választotta a Libra Alapítvány székhelyéül.

Forrás: Forbes.com