Új brit bankjegy került a készpénzforgalomba

angol font bankók
A középkorú északír házaspár minden idők második legnagyobb brit lottónyereményével, 115 millió fonttal (41 milliárd forint) lett gazdagabb.
Vágólapra másolva!
Elkeztdték az új brit 20 fontos készpénzforgalmi terítését az Egyesült Királyságban - számol be arról a BBC. Az új, polimer alapú bankjegyen - a királynővel a másik oldalon - már nem Adam Smith közgazdász portréja, hanem William Turner, az angol romantika korszakának kiemelkedő festőművésze látható.
Vágólapra másolva!

Az új 20 fontos a harmadik polimer alapanyagú bankjegy az Egyesült Királyságban, egyúttal az eddigi legbiztonságosabb brit fizetőeszköz - közölte az angol jegybank annak kapcsán, hogy az új bankóval február 20-án lehet először fizetni.

A most forgalomban lévő, Adam Smith brit közgazdászt, a modern ökonómiai gondolkodás egyik atyját ábrázoló bankjegy 2007 óta van forgalomban.

A csere azért is indokolt volt, mert a 20 fontos a leggyakrabban hamisított címletek közé tartozik.

A pénzügyi szektorból származó adatok alapján, a 2019 első félévében bevont hamis bankjegyek 88 százaléka 20 fontos volt.

Az új bankjegy Joseph Mallord William Turner angol festő 1799 környékén festett önarcképének reprodukcióját tartalmazza. A festmény most a Tate Britain galériában látható.

A jegybank a bevezetés kapcsán hangsúlyozta, hogy a régi bankjegyek még jó ideig forgalomban maradnak, visszavonásukról időben ad majd tájékoztatást a pénzintézet. Előzetesen jelezték, hogy arra legalább 6 hónapos felkészülési időt hagynak majd.