Profi pénzügyi gurut csábított magához a legnagyobb svájci bank

UBS Bank
Vágólapra másolva!
A svájci UBS Group az ING éléről igazolja le a következő vezetőjét – jelentette be a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító svájci pénzintézet. Az új vezérigazgató november 1-jén kezdi meg a munkáját.
Vágólapra másolva!

A UBS Group közlése szerint Ralph Hamers, az ING Groep korábbi vezetője lesz a svájci pénzügyi óriás következő vezérigazgatója. Hamers november 1-jén kezdi meg a munkáját, leváltva ezzel Sergio Ermottit, aki közel egy évtizedig vezette a UBS-t – írja a CNBC.

Ezzel párhuzamosan Hamers, aki 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, és 2013 óta vezeti az ING-t, június 30-án elhagyja a holland pénzintézetet.

Az ING egyelőre nem közölte nyilvánosan, ki lehet a vállalat következő vezetője. Szűkszavúan csak annyit mondtak, be fogják indítani az utódlási folyamatot, amikor az helyénvaló lesz.

A Financial Times értesülései szerint egyébként a UBS elnöke, Axel Weber már hónapokkal ezelőtt megkereste Hamerst, miután világossá vált, Ermotti vezérigazgatói megbízatását nem fogják meghosszabbítani.

Új vezető kerül a UBS élére Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Weber közleményben jelezte, Hamers a megfelelő vezérigazgató ahhoz, hogy új fejezetet nyisson a UBS életében. Amellett, hogy egy tisztelt és elismert bankárról van szó, lenyűgöző teljesítményt ért el a ING élén az elmúlt több mint 6 év során – tette hozzá a UBS elnöke. Hamers a vezetése alatt nem csak felpörgette az ING nyereségességét, de visszafizette a holland kormány számára azt az összeget, melyet a pénzügyi válság idején kapott a vállalata.

Ami azonban a UBS számára különösen fontos lehet, hogy Hamers alatt a holland óriás komoly erőforrásokat fektetett a digitális átállásba, amivel az ING Európa egyik legsikeresebb társasága lett a költség/bevétel arány tekintetében.

Ermotti 2011-ben lett a UBS vezére, és elsősorban azzal szerzett elismerést magának, hogy újjáépítette a bankot a pénzügyi válságot követően, leginkább a vagyonkezelésre fókuszálva. Mindazonáltal a svájci pénzintézet tavaly nem tudta hozni a profit- és költségterveket, ahogy Európában extrém alacsony kamatszintek uralkodtak – ráadásul az amerikai szereplőkkel is egyre élesebbé vált a verseny és a vállalat részvényei is gyengültek az elmúlt évben.