A fiatalok sokkal tudatosabbak pénzügyileg, mint azt sokan gondolnák

bankkártya, fiatal, fiatalok
Woman paying with a credit card on a table in a restaurant
Vágólapra másolva!
A válság után felnőttkorba lépő Z generáció tagjai sokkal tudatosabbak pénzügyileg, mint a megelőző nemzedék volt ugyanebben az életkorban. Egy friss kutatás szerint ugyanis a legfiatalabbak hitelprofilja sokkal kedvezőbb, mint amilyen az Y generáció tagjaié volt a recesszió idején.
Vágólapra másolva!

A Z generáció egy igen sajátos nemzedéknek számít, különösen az Egyesült Államokban. Ők azok, akik 1995 után születtek, vagyis épp a 2008-as gazdasági válság idején kezdtek felnőni. Mire azonban munkába álltak, és önálló pénzügyi döntéseik lettek, már egy példátlan gazdasági felfutás időszakában találták magukat.

Egy friss kutatás szerint ennek a két tapasztalatnak az együttese végül azt eredményezte, hogy a Z generáció sokkal tudatosabb lett pénzügyileg, mint a megelőző nemzedék (az Y generáció) volt a felnőtt kor küszöbén, illetve fiatal felnőttként

– írja a MarketWatch.

A TransUnion kutatása Z generációs amerikai fiatalok hitelprofilját vizsgálta meg. A felnőttkort már elérő Z generációs fiataloknak már 66 százaléka aktív a hitelpiacon, vagyis rendelkezésre álltak érdemi információk.

Tudatosan kezelik a hiteleiket az amerikai fiatalok Forrás: Image Source/Image Source/Huber & Starke/Huber & Starke

Ami világosan kiderült a felmérésből, hogy a Z generáció tagjai sokkal könnyebben fizetik a hiteleiket, mint ahogy tették azt az Y generációsok fiatalabb korukban. Ezt támasztja alá, hogy a Z generációs hitelfelvevők felének van felső kategóriás (vagyis egyértelműen pozitív) hitelprofilja, míg az Y generáció esetében ez csupán 39 százalék volt, amikor a nemzedék elérte a felnőttkort.

A kedvező hitelprofil pedig egy fiatal esetében különösen fontos, és az egész hátralévő életében pozitív hatásokkal járhat. Egy felmérés például arra jutott, hogy az előnyös hitelprofil akár több tízezer dolláros kamatfizetési előnyt jelenthet a későbbiekben, például a jelzáloghitelek vagy a hitelkártyák terén.

A háttérben meghúzódó egyik legfontosabb tényező, hogy a Z generáció tagjai sokkal könnyebben férnek hozzá hitelhez, mint az idősebb nemzedék.

Jelenleg ugyanis a hitelpiac sokkal aktívabb, a szabályozások pedig stabilabbak, mint egy évtizeddel korábban voltak. Az Y generáció tagjainak jelentős része ugyanis épp akkor lett potenciálisan hitelképes fiatal felnőtt, amikor a válság csúcsán épp megroppant a gazdaság.

Mindazonáltal az egyes hitelpiaci termékek esetében is érzékelhető különbség a két nemzedék között. A Z generációs amerikaiak nagyjából 41 százalékának van hitelkártyája, míg ugyanebben a korban az Y generációs fiatal felnőtteknél ez az arány csupán 34 százalékos volt. A Z generáció tagjai emellett szívesebben vesznek fel autóhitelt (23 százalék a 16 százalékkal szemben), valamint személyi kölcsönt is (4 százalék a 3 százalékkal szemben).

Hihetetlen csúcsra ért a világ eladósodottsága

Újabb csúcsot ütött meg a világ teljes eladósodottsága, ráadásul egy friss elemzés szerint idén sem lesz megállás, és 2020-ban is tovább nőhet a hitelállomány. Ezzel együtt a gazdasági kibocsátáshoz mért adósságállomány is mindenkori rekordot ütött meg.

Fordított a helyzet azonban a diákhitelek esetében. Ez az Y generáció tagjainál elérte a 44 százalékot, míg a Z generáció esetében csupán 37 százalék manapság. Itt szintén erősen közrejátszik a 2008-as válság, illetve az azt követő recesszió. A gazdasági lejtmenet idején ugyanis az Y generáció tagjai közül sokan azért mentek főiskolára (és vettek fel diákhitelt), hogy kitolják a munkavállalást – amikor a munkaerőpiac épp mélyponton volt. Ma azonban a Z generáció tagjai egy olyan időszakban fejezik (vagy fejezték) be a középiskolát, amikor az amerikai munkanélküliség épp 50 éves mélyponton van, vagyis sokan azonnal munkába állnak 18 éves koruk után – következésképpen sokkal kevesebben vesznek fel diákhitelt.

Ehhez jön még, hogy a Z generáció tagjainak volt idejük megtapasztalni és tanulmányozni a válság hatásait, vagyis sokkal tudatosabban állnak nemcsak a hitelpiachoz, de a gazdaság általános teljesítményéhez is.

A legfiatalabbak tehát már úgy intézik a pénzügyeiket, hogy tudják, nincs kizárva, hogy hamarosan újabb visszaesés fog bekövetkezni. Ez az óvatosság pedig lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben átvészeljék a jövő viharait.