Új képzési központ létesül Békéscsabán

Kézműves golyóstollak Dél-Afrikában
Fokváros, 2019. november 11. A 2019. november 5-i képen esztergapadon befogott tollszár közepét vájja ki egy fúró Rob Eden dél-afrikai kisiparos fokvárosi műhelyében. Az egykori pilótát egy korábbi sérülése pályamódosításra kényszerítette, ekkor került előtérbe az életében a faanyag iránti szeretete. Kedvtelésből kezdett bele a famegmunkálásba, szenvedélye azonban kisvártatva megélhetést biztosító vállalkozássá nőtt az egyre bővülő, specializálódott termékskála révén. Golyóstollainak elkészítése egyenként akár három órát is igénybe vehet, az áruk darabonként 25 és 75 euró (mintegy 7800-23500 forint) között mozog. Rob megrendelésre is készít írószerszámot, kedvenc díszítőelemei a lőfegyver és horgászat témájú ábrázolások. MTI/EPA/Nic Bothma
Vágólapra másolva!
Fémipari képzőközpontot alakítanak ki Békéscsabán csaknem 2,2 milliárd forintos beruházással - közölte a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.
Vágólapra másolva!

Pölöskei Gáborné a fejlesztés alapkőletételekor elmondta, hogy a szakképzés megújítása a szabályozás szintjén megtörtént.

- tette hozzá.

A szeptemberben induló hároméves szakképzőiskolai és az ötesztendős technikusképzés ágazati kompetenciák oktatásával indul, melyet specializáció követ.

A tanműhelyekben elsajátított ismeretek pedig olyan további tudást biztosítanak a diákoknak, amellyel meg tudják állni helyüket a munkaerőpiacon.

A békéscsabai tanműhelyfejlesztés a képzési kínálat bővítését eredményezi, ezzel vonzóbbá válik a fiatalok számára, ugyanakkor biztosítja a helyi vállalkozások számára a minőségi munkaerő-utánpótlást.

A fiataloknak plusz segítséget jelent a szakképzési ösztöndíjrendszer is.

A legmodernebb fémipari képzés kap helyt Békéscsabán a 2,2 milliárd forintos beruházás eredményeképpen Forrás: MTI/EPA/Nic Bothma

Az új tanműhelybe kerülő korszerű berendezések lehetőséget biztosítanak a technikusi képzés és a felsőoktatás közelítésére. Az új szabályozás alapján az itt teljesített képzések akár az egyetemi kreditpontokba is beszámíthatók.

A képzőközpontban a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinet várja majd a diákokat.

A tanulók elsajátíthatják az épületgépészethez, a gyártásautomatizáláshoz és a CNC-programozáshoz szükséges ismereteket. Klasszikus géppark teszi lehetővé a lemezmegmunkálás elemeinek begyakorlását, emellett a térségben egyedülálló felületkezelő műhelyt is kialakítanak. A központban gépi és CNC-forgácsoló, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, CNC-programozó, CADCAM-informatikus, ipari informatikai technikus, automatizálási technikus, galvanizáló és felületkezelési szakmák és a hozzájuk kapcsolódó képzések oktatása folyik majd.

Pölöskei Gáborné kitért arra is, hogy a szakképzésben átlag 30 százalékos, teljesítményalapú, összességében 35 milliárd forintos bérfejlesztés valósul meg, amely hozzájárul a minőség emeléséhez.

Szarvas Péter polgármester beszédében megemlítette, hogy tavaly szintén 2 milliárd forintos beruházással nyomdaipari képzési központ kialakítása indult el a városban, hamarosan pedig a felsőoktatásban is jelentős fejlesztés kezdődik. Az M44-es gyorsforgalmi út megépítésével erősödik a beruházók érdeklődése Békéscsaba iránt, elsősorban a nyomda- és gépiparban, valamint a felületkezelés területén.