Az EU adózási feketelistára tette Panamát

nicaragiuau panama csatorna, a, panama csatorna, panama city
Vágólapra másolva!
A panamai elnök tiltakozott, amiért az Európai Unió (EU) adózási szempontból nem együttműködő országnak nyilvánította hazáját.
Vágólapra másolva!

Az EU gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin)

felülvizsgálta az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amelybe az eddig szereplő nyolc mellé újabb négy országot, illetve területet vett fel,

mert szerinte nem hajtották végre azokat az adóreformokat, amelyekre kötelezettséget vállaltak. A jegyzékből tizenhat országot töröltek. A listára Vanuatu, Szamoa, az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló Amerikai Szamoa, Trinidad és Tobago, Omán, Guam, a Fidzsi-szigetek, valamint a Virgin-szigetek mellé felkerült a Kajmán-szigetek, Palau, Panama és a Seychelle-szigetek is.

A dokumentum azokat az országokat, illetve területeket tartalmazza, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy pedig nem teljesítették határidőre az uniós kritériumoknak való megfeleléshez szükséges vállalásaikat. Azok az országok, illetve területek, amelyek még nem felelnek meg az összes nemzetközi adóügyi standardnak, de kötelezettséget vállaltak reformok végrehajtására, együttműködőeknek minősülnek.

A Panama-csatorna Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

Laurentino Cortizo panamai elnök sajtóértekezletén önkényesnek nevezte az unió döntését hazájáról. Hangsúlyozta: Panama nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy megfeleljen az EU kritériumainak, egyebek mellett törvényt fogadott el a pénzmosás és az adóelkerülés ellen. Arra kérte az uniót, hogy vizsgálja felül a közép-amerikai állammal kapcsolatos döntését.

"Nem szívességet kérek, csak azt, hogy az EU ne legyen önkényes, azonos mércével mérjen minden országot" - mondta.

Az EU 2018-ban levette Panamát a feketelistáról, és most azzal indokolta ismételt felvételét, hogy az állam nem hajtotta végre a vállalt adóreformokat.