Nincs megállás, tovább szárnyal az arany

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az arany határidős árfolyama átlépte az unciánkénti 1600 dolláros szintet, ami több mint hét éve nem látott csúcsnak számított. Egyes elemzők szerint pedig még további drágulásra lehet számítani a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

Nagy napja volt az aranynak, hiszen a nemesfém határidős jegyzése átlépte az 1600 dolláros unciánkénti árfolyamot. A befektetők ugyanis továbbra is aggódnak a koronavírus gazdasági hatásai miatt, ami támogatja az arany drágulását.

Ehhez jön még, hogy a befektetők árgus szemekkel figyelik, hogy a világ központi bankjai hogyan reagálnak a fejleményekre

– írja a MarketWatch.

Mindezek következtében kedden az áprilisi szállítású arany 17,20 dolláros (1,1 százalékos) erősödés után 1603,60 dolláron pihent meg, de korábban az árfolyam felment 1608 dollár fölé is. Az előbbi árfolyam egyébként 2013 márciusa óta nem látott magasságnak számított.

Szerdán az arany még tovább erősödött. Közép-európai idő szerint délelőtt 0,6 százalékos emelkedés mellett már 1613 dolláros áron kereskedtek vele.

Az arany unciánkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A keddi éles felívelés azt követően jött, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, 73 332 koronavírusos beteget regisztráltak eddig a világban, és legalább 1873 halálos áldozata van a járványnak.

A kínai jegybank pedig már érzékelte is a negatív gazdasági hatásokat, és a People's Bank of China a hitelezési ráta csökkentésével újabb élénkítő intézkedést hozott. Noha a piaci szereplők további ösztönzőket várnak a kínai központi banktól, az elmúlt időszakban az (egyébként kockázatosnak számító) amerikai részvények elkezdtek biztonságos menedékként funkcionálni – mondta Jeff Wright, a GoldMining alelnöke.

Most azonban a befektetők ráeszméltek, hogy a koronavírus az amerikai GDP-re is hatással lesz, vagyis eljött az arany pillanata, amely hagyományosan menedékeszközként szolgál

– tette hozzá Wright. Ráadásul az is kezd egyre világosabbá válni, hogy az USA-nak is szüksége lesz további jegybanki támogatásra.

Még tovább emelkedhet az arany árfolyama Forrás: Shutterstock

A szakember szerint az arany ára a következő időszakban még tovább emelkedhet – különösen, ha további rossz hírek érkeznek a koronavírussal kapcsolatban –, és az árfolyam egy ideig az 1550-1650 dolláros sávban mozoghat majd.

Technikai oldalról egyébként a jelenlegi mintázatok arra utalnak, hogy az arany ára könnyedén elérheti akár az 1665 dolláros unciánkénti szintet is.