Meztelencsiga-kereső és megsemmisítő robotot készítettek Németországban

ÁLLAT csiga gyümölcs körte meztelen csiga NÖVÉNY ÁLLAT gyümölcs körte NÖVÉNY Nagykanizsa, 2014. augusztus 27.
Spanyol csupaszcsigák (Arion lusitanicus) egy kiskertben, Nagykanizsa közelében 2014. augusztus 27-én. A csigák ellen a védekezés nagyon nehéz, m
Nagykanizsa, 2014. augusztus 27. Spanyol csupaszcsigák (Arion lusitanicus) egy kiskertben, Nagykanizsa közelében 2014. augusztus 27-én. A csigák ellen a védekezés nagyon nehéz, mert rejtőzködő életmódot folytatnak. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A kesseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a braunschweigi Julius Kühn Institut (JKI) növényvédelmi kutató intézete és a KomTek nevű cég egy önjáró robotot fejlesztett ki, amely felismeri a földön és a növényeken mozgó meztelencsigákat és megsemmisíti azokat.
Vágólapra másolva!

A meztelencsigák komoly károkat tudnak okozni nem csak a földeken, de a háztáji kertekben is, sőt néha bemerészkednek még a házakba is. Ez ellen, még ha vannak is távol tartó praktikák, nagyon nehéz védekezni, és általában egyik sem hatékony megoldás.

A német kutatók egy olyan önvezető robotot dolgoztak ki, amely elektromos meghajtással működik és kamerával, továbbá halogénvilágítással egyaránt fel van szerelve.

Ezek optimalizálásával - felhasználva a természetes fényt is - kutatja fel a földön, illetve a növényeken lévő csigákat, majd a robot másik végén elhelyezett, 2 méteres vezetősínen mozgó, elektromos működtetésű szöges tappanccsal elpusztítja őket.

A meztelen csigák nagyon intenzíven szaporodnak és komoly károkat képesek okozni még a házikertekben is Forrás: MTI/Varga György

A tappancs felülete barázdált, a tüskéi pedig rugó ellenében húzódnak be, így a szennyeződés nem tapad meg a tüskéken, és könnyű eltávolítani.

A robot meg is számolja az elpusztított csigákat, sőt, rögzíti azokat a térképen is, ezáltal könnyen elemezhető a terület fertőzöttsége.

Az eljárás előnye, hogy teljesen vegyszermentes, tehát biokertészetekben is alkalmazható, ráadásul jelentős élőmunka-megtakarítással is jár.

A robot a német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Hivatal (BLE) 2016 októberében indított hároméves,

208 ezer eurós (67,77 milliós forintos) kutatóprogramjának keretében született meg, melyet a meztelencsiga fertőzöttség csökkentésére indítottak.

Ezen a linken látható a robot működése.