A CIB Bank anyacége felvásárolná olasz versenytársát

Intesa SanPaolo
A picture taken on January 26, 2014 shows the Intesa Sanpaolo trademark on the facade of the headquarter of Intesa SanPaolo building in Turin. / AFP PHOTO / Marco BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Az olasz hitelintézet pozitív visszajelzést kapott az Európai Központi Banktól (EKB) az ajánlattételre. Az Intesa várhatóan idén véglegesíti az olasz riválisára tett ajánlatát.
Vágólapra másolva!

Az Intesa Sanpaolo SpA, a magyar CIB Bank anyacége váratlanul 4,9 milliárd eurós (1643 milliárd forintos) ajánlatot tett versenytársa, az Unione di Banche Italiane SpA (UBI) számára, elindítva ezzel az egyik legnagyobb európai bankügyletet a pénzügyi válság óta.

Az ajánlat értelmében az UBI befektetői minden 10 UBI részvényért 17 új Intesa részvényt kapnak.

Az Intesa a bejelentés előtt pozitív visszajelzést kapott az EKB-től az ajánlat kapcsán. Az Intesa vezérigazgatója, Carlo Messina egy konferencia-beszélgetésen kijelentette, hogy bankja ajánlata megfelel az EKB elvárásainak.

Az UBI nem kommentálta az értesülést, de egy forrás szerint, aki ismeri az ügyet,

az ajánlatot anélkül tették meg, hogy az UBI igazgatótanácsát tájékoztatták volna.

Az UBI vezérigazgatója, Victor Massiah éppen Londonba érkezett, hogy megvitassa bankjának új stratégiai tervét a befektetőkkel, amikor az ajánlat megérkezett. A CAR Group befektetői csoport, amely az UBI mintegy 18 százalékát birtokolja, szintén nem értesült arról, hogy ajánlat készül az UBI részvényeire.

A bank igazgatótanácsa a mai napon vitatja meg az ajánlatot.

A magyar CIB Bank anyacége olasz versenytársával, az UBI-val egyesülne, létrehozva Európa egyik legnagyobb bankját Forrás: AFP/Marco Bertorello

- mondta Stefano Girola, az Alicanto Capital SGR portfóliókezelője.

Az egyesült hitelintézet 8,7 milliárd euró nettó kamatjövedelemmel és körülbelül ezer milliárd euróval rendelkezne. A 2019-es pénzügyi adatok alapján az együttes profitjuk 21,6 milliárd eurót tenne ki.

Forrás: Bloomberg.com