Sötét titkokra derült fény a brit Tescónál

Tesco
Tesco shopping centre is seen in Gdynia, Poland on 30 January 2018 President Andrzej Duda signed into law the shopping ban in Poland on Sundays. New law backed by labor unions and the Catholic church, force retail businesses to close for two Sundays a month, from March 2018 and for all Sundays but a few exceptions in 2020. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Súlyos jogsértésről számol be a Guardian a brit Tescóval kapcsolatban. Eszerint a vállalat több alkalommal is, jogszerűtlen módon akadályozta meg azt, hogy versenytársai boltot nyissanak üzletei közelében.
Vágólapra másolva!

A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) közzétett jelentése szerint, a Tesco 23 angliai és walesi helyszínen akadályozta meg konkurens boltláncok üzletnyitását, köztük öt alkalommal Londonban.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Michal Fludra

A jelentés szerint a vállalat speciális feltételeket adott meg földterület-, illetve ingatlanértékesítéseihez kapcsolódóan, melyek nyomán lehetővé vált a cég mint korábbi tulajdonos számára, hogy ellenőrzést gyakoroljon a telek hasznosítása felett az értékesítés után. A másik módszerük szerint hosszú távú, évekre szóló, exkluzivitást biztosító ingatlanszerződést kötöttek arra, hogy megakadályozzák adott területen konkurens üzletlánc megjelenését.

A CMA szerint 23 esetben igazolható, hogy a Tesco különböző záradékokkal és különmegállapodásokkal, versenykorlátozó magatartást tanúsított.

A hatóság először 2018-ban kezdett foglalkozni az üggyel, amikor kiderült, hogy a Tesco elérte azt bizonyos ingatlanok tulajdonosainál, hogy azt ne adják el vagy bérbe más bolthálózatok számára.

A Tesco ugyanakkor azt állíja, hogy nem alkalmaztak korlátozó megállapodásokat ingatlanügyleteik kapcsán. Nyilatkozatukban azt írták azonban, 2010 és 2015 között lehettek olyan "adminisztratív tévedések, amelyek a belső folyamatokat nem pontosan vezették le."

A cég azt is közölte, mindenben együttműködnek a CMA-val, hogy áttekintsék a kifogásolt megállapodásokat. Kiemelték: 23 egyedi esetről van szó, miközben az elmúlt évtizedben 5300 föld-, illetve ingatlanügyletet bonyolítottak le.