A kínaiak megkezdték a bankjegyek fertőtlenítését is

economy Horizontal
kína
jüan
50 jüanos bankjegyeket számol egy kínai banki alkalmazott.
Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok megkezdték a jüan bankjegyeinek fertőtlenítését és elkülönítését, hogy ezzel is elejét vegyék a koronavírus terjedésének - írja a Daily Telegraph.
Vágólapra másolva!

Egy sajtótájékoztatón jelentette be az ország jegybankjának képviselője, hogy a használatban lévő bankjegyeket fokozatosan kivonják, elkülönítik és fertőtlenítik, hogy ezzel is segítsék a vírus további terjedésének megakadályozását.

A kereskedelmi bankok pedig ezzel egyidejűleg ultraibolya fényt, illetve nagyon magas hőmérsékletet használnak ahhoz, hogy fertőtlenítsék a bankókat.

Ezt követően elkülönítve tárolják az így kezelt bankjegyeket, és csak a 14 napos karantén végén áramoltatják azokat vissza a készpénzforgalomba.

50 jüanos bankjegyeket számol egy kínai banki alkalmazott (illusztráció) Forrás: AFP/Str

A kínai jegybank helyettes kormányzója elmondta, a pénzintézetektől azt kérik, amikor csak lehet, új bankjegyeket adjanak ki az ügyfeleknek. A jegybank pedig azon dolgozik, hogy a szükségleteknek megfelelő pénzmennyiség álljon rendelkezésre.

"Vészhelyzeti pénzterítésre" egyébként a közelmúlból akad példa, amikor a holdújév kezdete előtt, mintegy 28 milliárd jüan értékben öntöttek be új bankókat a kitörés epicentrumának számító Hupej tartomány gazdaságába.

Azt ugyanakkor nem tudni, a bankjegy-fertőtlenítési munka pontosan mekkora feladatot jelent, mivel Kínában a készpénzhasználatot az utóbbi években jelentősen visszaszorították a mobilfizetési megoldások.

A Markets Insider kínai forrásokra hivatkozva azt is hozzáteszi, hogy a központi bank nem csak bankjegy fertőtlenítési, hanem megsemmisítési akcióba is kezdett. Ennek keretében, a koronavírussal érintett területek kórházaiban, tömegközlekedési járművein, piacain összegyűlt bankjegyeket semmisítik meg, nem engedve azokat vissza a készpénzforgalomba.