Japánban a 10 százalékra emelt áfa miatt beszakadt a gazdaság

ABE, Sindzó; NARUHITO koronaherceg
Tokió, 2019. április 1. Abe Sindzó japán kormányfő beszél a következő japán uralkodói korszak nevét szemléltető kalligráfia mellett az új nevet bejelentő sajtótájékoztatón a tokiói miniszterelnöki hivatalban 2019. április 1-jén. Az új császár, a május elsején trónra lépő Naruhito uralkodása a 248. korszak lesz, amely a Reiva nevet kapta. MTI/EPA/JIJI PRESS
Vágólapra másolva!
A japán hazai össztermék (GDP) 6,3 százalékkal, több mint öt éve a legnagyobb mértékben, zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben.
Vágólapra másolva!

A gazdaság csökkenését elsősorban az okozta, hogy a tokiói kormány októbertől tíz százalékra emelte az addig nyolc százalékos általános forgalmi adót, ami visszavetette a fogyasztást.

Abe Sindzó japán kormányfő Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-

Szakértők jóval kisebb, 3,7 százalékos negyedéves gazdasági zsugorodásra számítottak.

A magánfogyasztás, ami a japán GDP közel 60 százalékáért felel, 2,9 százalékkal esett a tavalyi utolsó három hónapban, felülmúlva az elemzői várakozások átlagában szerepelt két százalékos visszaesést.

Szijjártó Péter: 35 ezer magyar embernek adnak munkát japán vállalatok

Összesen 170 japán vállalat 35 ezer magyar embernek ad munkát, ezért is fontos fenntartani a magyar-japán kapcsolatok fejlődésének dinamikáját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tokióban. A tárcavezető kifejtette: japán vállalatok alkotják a hetedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és az ázsiai országok közül Japánból érkezett eddig a legtöbb beruházás Magyarországra.

A tőkebefektetések 3,7 százalékkal csökkentek a negyedévben, nagyobb mértékben a szakértők által várt 1,6 százalékos esésnél.

A japán kormány azzal számol, hogy a folyó negyedévben is zsugorodhat a gazdaság, ami részben már a koronavírus okozta hatásokra vezethető vissza.