Ma éjfélig lehet egyetemre jelentkezni: ezek a legnépszerűbb szakok

Pont Ott Parti, nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat, 2018, GALÉRIA
Vágólapra másolva!
A felvételizőknek február 15-én éjfélig kell eldönteni, hogy melyik egyetem, melyik szakán szeretnének továbbtanulni. Több mint hatvan intézmény, több mint 7200 szaka közül választhatnak a felvételizők. Mutatjuk, mit érdemes tudni a 10 legnépszerűbb szakról, továbbá a duális és felsőoktatási szakképzésekről.
Vágólapra másolva!

Legfeljebb hat képzésre lehet jelentkezni, az első háromra ingyen, a továbbiakra szakonként kétezer forintért.

A tavalyi szabályokhoz képest egyetlen változás történt: alap és osztatlan képzésben legalább egy emelt szintű érettségi megléte a feltétel. Kivételt ez alól csak azok a képzések jelentenek, amelyeken a felvételi pontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem kell újból érettségit tenniük.

10. legnépszerűbb: Pénzügy és számvitel szak - Már frissdiplomásként is 350 ezret lehet keresni

9. legnépszerűbb: Pszichológia

8. legnépszerűbb: Gazdaságinformatikusként 400 ezret vagy többet is lehet keresni

7. legnépszerűbb: Óvodapedagógusnak a gyerekek szeretete miatt jelentkeznek sokan

6. legnépszerűbb: Gépészmérnök - A Dunaújvárosi Egyetemen végzett hallgatók átlagosan bruttó 450 ezer forintot keresnek, így közel 25%-kal meghaladva az átlagfizetést ezen a területen

5. legnépszerűbb: Turizmus-vendéglátás - Szállodavezető lesz, aki ezen a szakon végez, mondja egy hallgató

4. legnépszerűbb: Ápolás és betegellátás szakra egyre többen jelentkeznek

3. legnépszerűbb: Mérnökinformatikusként hétszámjegyű fizetés sem elképzelhetetlen

2. legnépszerűbb: Kereskedelem és marketing - A fogyasztók agyában turkál, aki végez

1. legnépszerűbb: Gazdálkodási és menedzsment szakon brutális túljelentkezés lehet

Érdemes tudni még a duális képzésekről és a felsőoktatási szakképzésről, mint képzési formákról, hiszen ezek is befolyásolhatják, hogy ki, minek jelentkezik a felvételi határidő előtt:

Duális képzés

A duális képzés műszaki, informatika, agrár, természettudomány vagy gazdaságtudományok képzési területen indított gyakorlatigényes alapképzési szakokon, valamint a szociális munka alapképzési szakon, illetve a felsorolt képzési területhez tartozó mesterképzési szakokon folyhat.

A duális képzésben a hallgató a felsőoktatási tanulmányai mellett vállalja, hogy egy minősített partnerszervezetnél a képzési idő alatt gyakorlatot végez. Ennek eredményeként munkatapasztalatot szerez, és szakmai kompetenciáit már a képzés alatt megerősíti.

A duális képzésben a felsőoktatási intézménnyel közösen kialakított, egyeztetett duális képzési program alapján a partnerszervezetek saját igényeik szerint képzik a hallgatót, és profiljuknak megfelelően támogatják, gyakorlati ismeretekkel bővítik, kiegészítik a hallgató intézményi képzését.

Ezáltal kinevelik esetleges jövőbeli munkavállalóikat, akik a diplomaszerzést követően azonnal teljes értékű munkavállalók lehetnek.

Felsőoktatási szakképzés

Amit a felsőoktatási szakképzésekről tudni érdemes:

  • Ezek olyan kétéves képzések, amelyeket egyetemek és főiskolák indítanak.
  • A szaklistában az "F" betű jelzi ezeket a képzéseket.
  • Sikeres végzés esetén oklevelet kapnak a hallgatók.
  • Magasabb szintű oklevél, mint egy OKJ-s szakma, de még nem éri el a diploma szintjét.
  • Mégis, szakirányos továbbtanuláskor plusz pont jár érte, és még bizonyos számú tantárgyat is elfogadnak belőle, ha szakirányosan megjelölt alapszakra veszik fel a hallgatót.
  • A felvételi minimum ponthatára alacsonyabb, mint az alap- és osztatlan szakokon, vagyis konkrétan legalább 240 pontot kell összegyűjteni, ha állami ösztöndíjasként vagy önköltséges formában tanulnának tovább ilyen képzésen − a minimum ponthatárt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de (FIGYELEM!!!) a más jogcímen kapott pluszpontok nélkül kell elérni.

Sokkal lazábbak a pontszámítási szabályok, sőt, háromféleképpen lehet meghatározni az összpontszámot:

  1. Meg lehet duplázni a középiskolai és az érettségi átlageredménye alapján kapott tanulmányi pontokat,
  2. vagy össze lehet adni a tanulmányi és az érettségi pontokat,
  3. vagy az érettségi pontszámot lehet megduplázni. A három lehetőség közül azt a változatot kell választani, amely a legelőnyösebb - és az így megkapott pontszámhoz kell hozzáadni a pluszpontokat. Mivel az egyetemek és főiskolák nem határozták meg, hogy mely érettségi tárgyakból kell érettségi pontot számolni, ezért az érettségi eredmények közül a két legjobbal számoljatok.