A zöld befektetések forradalma elárasztja a piacokat

tengeri szélfarm
Turbines at The Blyth Offshore Demonstrator Wind Farm built by EDF Energy Renewables are seen off the coast of Blyth, north of Newcastle-upon-Tyne, in northeast England on October 5, 2017. EDF Energy Renewables finished the construction of the offshore wind farm with five turbines off the coast of Blyth. The five wind turbines stand out from the seascape just a short distance from Blyth Harbour, near Newcastle in north-eastern England. These 'sea monsters' about 200 meters high with 190-meter-long carbon blades, are the most powerful wind turbines installed to date in an offshore park. / AFP PHOTO / William EDWARDS / To go with 'Britain-Energy-Electricity-Wind' by Marie HEUCLIN
Vágólapra másolva!
A pénzügyi piacokon egy ideje már szó van a zöld forradalomról, de a legfrissebb adatok szerint ez a folyamat mára beért, és várhatóan még jó ideig velünk is marad. Ez pedig azt is jelentheti, hogy talán már meg is van a legújabb megatrend a részvénypiacokon.
Vágólapra másolva!

Legyen szó akár részvényekről, állampapírokról, tőzsdén kereskedett alapokról (ETF) vagy a hedge fundokról, a befektetési szektorban egyre fontosabbak a környezetileg és társadalmilag felelős lehetőségek.

Legutóbb a BlackRock vezérigazgatója, Larry Fink mondta ki, hogy a klímaváltozás meghatározó hosszú távú tényező lett a vállalatok számára.

A CNBC elemzése szerint pedig a számok alá is támasztják a befektetési guru véleményét.

Az új részvénypiaci megatrend?

A klímaváltozás hatásaira irányuló erőteljes figyelem, illetve az ebből adódó széleskörű magatartásbeli változások nem kerülik el a részvénypiacokat sem. Ehhez jön még, hogy mivel a kapcsolódó technológiák egyre olcsóbbak, az úgynevezett zöld részvények vonzereje folyamatosan emelkedik – mondják a Saxo Bank elemzői. Ráadásul a kormányok is egyre komolyabb ösztönzőkkel segítik a zöld beruházásokat és befektetéseket, ami szintén a szektor malmára hajtja a vizet.

A zöld részvények lehetnek a jövő nagy befektetési sztárjai? Forrás: AFP/ Imaginechina/Song Weixing

Épp ezért a Saxo Banknál úgy látják, hogy idővel a zöld részvények mögött álló cégek a világ legértékesebb vállalatai között lesznek – még akkor is, ha a következő évek változásai és szabályozásai jelentősen átalakíthatják a mai képet.

Ráadásul egy januárban közreadott kutatás arra is rámutatott, hogy

a befektetők ma már hajlandóak prémiumot is fizetni az olyan részvények után, melyek mögött a vállalatok szociálisan és környezetileg tudatos tevékenységet végeznek.

Következésképpen egyelőre minden adott ahhoz, hogy a zöld részvények adják a részvénypiac következő nagy felfutását.

Befektetői robbanás

Hasonló trend érezhető a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) területén is. A társadalmilag és környezetileg tudatos (úgynevezett ESG) befektetési alapokba ugyanis hatalmas mennyiségű tőke érkezhet a következő időszakban.

Egy idei felmérés szerint ugyanis a globális befektetők 74 százaléka tervezi növelni a kitettségeit az ESG alapokban, a következő évben.

Ötéves távlatban pedig minden ötödik befektető azzal számol, hogy a kitettségeinek 21-50 százaléka ilyen alapokban lesz majd.

Az intézményi befektetők is lecsapnak a zöld lehetőségekre Forrás: AFP/Sebastien Salom Gomis

Jelenleg az ESG ETF-ek teljes állománya 52 milliárd dolláros, amely egyelőre elég kicsi a 6000 milliárd dolláros teljes, globális ETF piac méretéhez képest. Az ETF-ek egyébként olyan befektetési alapok, melyek úgy forognak a tőzsdén, mint részvények, azonban számos befektetési eszközt foglalnak magukban.

Ezzel együtt a hedge fundok esetében is látszik, hogy az intézményi befektetők kezdenek egyre nagyobb lendülettel lecsapni a zöld befektetésekre.

Az AIMA és a KMPG kutatása 135 intézményi befektető magatartását vizsgálta, és arra jutott, hogy a menedzserek 85 százaléka növelte az ESG alapokban felvett kitettségét az elmúlt 12 hónapban.

Hasítanak a kötvények is

Végül a kötvénypiacon is jól érezhető a zöld lehetőségek felívelése. Tavaly a vállalatok és a kormányok rekord értékben (185 milliárd dollárért) bocsátottak ki zöld kötvényeket, hogy fenntartható projekteket finanszírozhassanak a hitelekből. Itt olyan területekre kell gondolni, mint az energiahatékonyság, a szennyezés-megelőzés, a tiszta közlekedés vagy az új zöld technológiák fejlesztése.

Ők tízen a klímaharcnak köszönhetik mérhetetlen vagyonukat

A Bloomberg bemutatott tíz olyan milliárdost, akik abból szerezték a vagyonukat, hogy megpróbálták megállítani a klímaváltozást. Ők az elsők, akik rengeteget profitáltak a klímavédelemből, de egészen biztosan nem az utolsók. A klímaváltozás elleni harcot hirdető és fenntartható megoldásokat kínáló, vagyis a zöld gazdaságban tevékenykedő cégek közül sok hihetetlen növekedést ért el az elmúlt időszakban, aminek köszönhetően tulajdonosaik ma már tetemes vagyont birtokolnak.

Ráadásul az elmúlt években jelentősen megugrott a zöld kötvények iránti kereslet, ahogy egyre nagyobb a nyomás a vállalatokon, hogy csökkentsék például a környezeti lábnyomaikat – emelte ki a Linklaters tőkepiaci elemzője. Az első zöld kötvények egyébként 2007-ben jelentek meg.

Tavaly összesen 479 zöldkötvény-kibocsátás volt világszerte, ami 25 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet.

Az elemzők pedig arra számítanak, hogy az idei évben jön még csak az igazi robbanás, amikor új standardokat vezetnek be Európában és Ázsiában.

Az egyes országok tekintetében Kína, az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Németország vezették tavaly a zöldkötvény-kibocsátásokat – a teljes globális érték 40 százalékát ezek az államok adták. Érdekesség azonban, hogy Svédország volt az új kibocsátások legforróbb pontja 2019-ben. A skandináv országban tavaly összesen 78 új zöld kibocsátás volt, simán lenyomva a mögötte álló USA-t és Japánt.