Vége lehet a cigi- és kávészüneteknek a spanyol munkahelyeken

iroda kávészünet cigiszünet cigaretta
Business associates talking in conference room
Vágólapra másolva!
Kell-e fizetniük a spanyol munkáltatóknak a munkavállalók kávé- és cigarettaszünetei után? Ez a kérdés foglalkoztatja most a dél-európai ország munkavállalóit, és persze munkáltatóit, miután az ország legfelsőbb bírósága a spanyolországi székhellyel rendelkező portugál üzemanyag-társaság, a GALP javára döntött annak kapcsán, hogy a cég elkezdte levonni az alkalmazottaktól azt a munkaidőt, amelyet munkavégzés nélkül töltöttek kávé- vagy cigaretta szünet címén.
Vágólapra másolva!

"Mi lesz a következő levont munkaközi időtöltés, talán amit a mosdóban töltünk? - tette fel a kérdést Javier Diaz Gimenez közgazdász, az IESE Business School professzora, aki egyben a spanyol belügyminisztérium tanácsadója is.

Ez a munkaügyi vita a spanyol kormány egy évvel ezelőtti kéréséből ered, amelyben azt kérte a vállalatoktól, hogy kezdjék el rögzíteni az alkalmazottak napi tényleges munkaidejét.

Ennek célja a kifizetetlen túlórák rendezése volt.

Aztán amikor a cégek teljesítették ezt a kérést, egészen odáig mentek, hogy

elkezdték szankcionálni a nem munkával töltött időt.

Spanyolországban a legfelsőbb bíróság mondta ki, hogy szabályos a kávé- és cigarettaszünetek időarányos levonása a munkabérből - a munkavállalók fellebeztek Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Erre válaszul a munkavállalók fellebbezést nyújtottak be a legfelsőbb bíróság ítélete ellen, hiszen egyes vállalatok ahelyett, hogy jobban megszerveznék az alkalmazottak napjait, a szünetek idejével fogtak manipulációkba.

Mari Cruz Vicente szakszervezeti titkár szerint

a határozat nem felel meg a jogszabályoknak.

A munkaidő nyilvántartásának követelménye ugyanis csak a munkakezdési és befejezési idő rögzítését szabja meg, melybe a munkaközi szünetek nem számítanak bele.

Ezen kívül, ha a cégek változtatni akarnak a szabályokon, akkor előbb tárgyalniuk kéne a munkavállalókkal a munkaidő számításának megváltoztatásáról.