A spekulánsok rászálltak a svájci frankra

svájci frank
This photograph taken on April 6, 2018, in Lausanne shows both sides of a Swiss ten franc banknote. The note has been elected most beautiful banknote in the world by the International Society of Banknotes (IBNS), a collective of enthusiasts and collectors whos aim, since 1961, is to "promote and stimulate" the study of paper money. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
A hedge fundok spekuláns befektetői arra fogadnak, hogy a svájci frank tovább fog erősödni az euróval szemben. Ez pedig elég rossz hír azoknak, akik a kereskedés másik oldalán állnak.
Vágólapra másolva!

A svájci frank csütörtökön 4 és fél éves csúcsra (1,06-os szintig) emelkedett az euró ellenében. Ezzel az alpesi deviza egyre közelebb kerül ahhoz a szinthez, ahol a központi bank már úgy érezheti, a túl erős fizetőeszköz elkezdi rombolni az exportfüggő svájci gazdaság kilátásait – írja a Reuters.

A frank erősödésének katalizátorát egyébként az adja, hogy a múlt hónapban Svájc felkerült az USA figyelő listájára, amely azokat az országokat tömöríti, amelyek esetlegesen manipulálhatják a fizetőeszközeiket.

A befektetők ezt követően elkezdtek arra számítani, hogy a svájci jegybank a jövőben sokkal kevésbé fogja korlátozni a frank mozgását.

Ehhez jön még, hogy az eurózóna gazdaságával kapcsolatos aggodalmak szintén erősítik a frankot az euróval szemben. Mindez pedig 2 százalékos plusz profitot eredményezett az elmúlt hónapban azon hedge fundoknak, amelyek a frankra fogadtak az euró ellenében.

Az euró/svájci frank árfolyam alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

A másik oldalon viszont vannak olyan befektetők, akik úgy számolnak, az euró frankkal szembeni gyengülése ma már túlzottnak mondható, és arra lehet számítani, hogy a svájci központi bank meg fogja állítani a frank erősödését – az inflációra és az exportra nehezedő kellemetlen nyomás miatt.

Noha egyes mérések szerint a frank jelenleg legalább 4 százalékos túlértékeltséggel forog a devizapiacon,

a frank erősödésére felvett pozíciók könnyen veszélybe kerülhetnek, ha a jegybank valóban közbelép.

Ráadásul a Reuters által megkérdezett elemzők szerint az 1,05-ös euró/frank árfolyam lehet az a lélektani határ, ahonnan már falakba ütközik az alpesi deviza. Ez pedig igen közel van a mostani árfolyamhoz. Közép-európai idő szerint péntek délelőtt az euró/frank árfolyam tartotta magát az 1,06-os szinten – az euró minimális erősödésével.

Mi lesz a svájci frankkal?

Nem mindenki örül Kína és az USA közeledésének. A kereskedelmi megállapodással párhuzamosan az amerikai pénzügyminisztérium visszavonta a Kínát illető deviza-manipulátor megnevezést, a jelenlegi amerikai adminisztrációtól pedig arra lehet számítani, hogy hamar új célpont után néznek - derül ki a K&H Bank pénzpiaci elemzéséből. Az egyik lehetséges kiszemelt Svájc, amelyet „figyelőlistára" tettek az amerikaiak - heti befektetési ötletek.

Mindazonáltal a svájci jegybanknak egyelőre még nincs oka a pánikra.

Bár az euró ellenében a frank erősödött, más menedékdevizákkal, mint a japán jen vagy az amerikai dollár, szemben nem mutatott kiugró izmosodást

– még annak ellenére sem, hogy a kínai koronavírus miatti aggodalmak a menedékeszközök felé terelték a befektetőket.

Emellett a frank súlyozott indexe még mindig elég messze áll a 2017-es csúcstól, amikor a svájci jegybank már egyértelműen túlértékeltnek nevezte a fizetőeszközt.