Javította a magyar államadós osztályzatot a Standard & Poor's

new CITY york SQUARE FORMAT
2014-10-11 00:00:00 NEW YORK - Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard and Poors, S&P. ANP LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. A Standard & Poor's szerint a magyar államadósság-besorolás kilátásának pozitívra javítása a magyar gazdaság erőteljes növekedési kilátásait tükrözi.
Vágólapra másolva!

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings ugyancsak pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) csaknem pontosan egy évvel a magyar szuverén osztályzat legutóbbi felminősítése után javította a besorolás kilátását további felminősítést valószínűsítő pozitívra. A cég 2019. február 15-én emelte egy fokozattal a jelenleg is érvényes - a kilátás pénteki javításával egy időben megerősített - "BBB/A-2"-re a besorolást az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról.

A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat kilátásának pozitívra javításához fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett értékelésében kiemelte:

a pozitív kilátás azt jelenti, hogy a cég 24 hónapon belül javíthatja a magyar osztályzatot, ha Magyarország gazdasági teljesítménye a továbbiakban is erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb lesz, mint a vele összehasonlítható besorolású társgazdaságoké.

Az S&P hozzátette: javulhat a magyar osztályzat akkor is, ha az államháztartási hiány az előrejelzési távlatban jelentősen csökken.

Ha a cég a magyar besorolást egy fokozattal "BBB plusz"-ra emeli, akkor

Magyarországot már csak egy fokozat választaná el az elsőrendű "A" kategóriás befektetési sávtól.

A cég kiemelte: azzal számol, hogy a magyar gazdaság erős növekedési környezetében is sikerül kordában tartani a makrogazdasági egyensúlytalanságokat.Tavaly óta a magyar gazdaság növekedési üteme gyorsult, és meghaladta a Standard & Poor's várakozásait - áll az elemzésben.

A hitelminősítő felidézte, hogy 2019 első három negyedévében a növekedés elérte az 5,1 százalékot. 2019 egészére valamivel lassabb, 4,9 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban, de ez is a legerősebb növekedési teljesítmények között lesz az Európai Unióban.

Az S&P Global Ratings elemzése szerint a pozitív kilátás tükrözi a cég azon várakozását is, hogy

a lebegő árfolyamrendszer és a még mindig alacsony munkaköltségek alátámasztják a magyar gazdaság külső versenyképességét, fékezve egyben a folyómérleg-pozíció erózióját.

Jóllehet bizonyos jelek a gazdaság túlfűtöttségére utalnak - ezek közé tartozik a feszes munkapiaci helyzet -, a külső versenyképességet terhelő kockázatok rövid távon korlátozottnak tűnnek - áll az S&P helyzetértékelésében. Bár a magyar államadósság-ráta a térségben a legmagasabbak közé tartozik, a szilárd gazdasági növekedés és az ehhez társuló, valamelyest feszesebb költségvetési politika várhatóan elősegíti, hogy az adósságráta lefelé tartó pályán maradjon.

A hitelminősítő várakozása szerint a kormányzati likvid eszközöktől megszűrt államadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 60 százaléka alá csökken 2021-ben.

A "BBB/A-2" besorolást alátámasztja a rugalmas, exportvezérelt magyar gazdaság, az erőteljes külső profil, a magánszektor alacsony adósságterhe és a rugalmas árfolyamrendszer. Az egyes kormányzati ágak közötti fékek és ellensúlyok rendszerének viszonylagos gyengesége, a mérsékelt vagyoni szint, valamint a magas, jóllehet csökkenő államadósság-ráta jelenti a magyar besorolás fő korlátait - fogalmaz pénteki londoni elemzésében a hitelminősítő.

A magyar gazdaság növekedési üteme meghaladta a cég várakozásait

Az S&P Global Ratings közölte: a magyar gazdaság növekedési üteme a magyar államadós-besorolás tavaly februári felminősítése óta meghaladta a cég várakozásait, és a 2019 egészére valószínűsített 4,9 százalékos gazdasági növekedés több százalékponttal gyorsabb az Európai Unió átlagánál. Ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk,

az S&P várakozása szerint a magyar hazai össztermék az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.

A cég hangsúlyozza, hogy ez is erőteljes növekedési ütem lenne, és elősegíti Magyarország további jövedelmi felzárkózását a gazdagabb EU-gazdaságokhoz.

Az S&P szerint ugyanakkor kevés ok van annak feltételezésére, hogy a magyar gazdaság tartósan függetleníteni tudja magát a német ipari termelés gyengeségétől, tekintettel arra, hogy az export a magyar GDP-érték hozzávetőleg 85 százalékát teszi ki, és a teljes export 16 százalékát az autóipar adja.

Mindemellett a magyar gazdaság a kapacitások szűkösségével is küszködik;

a 3,4 százalékos munkanélküliség például a negyedik legalacsonyabb arány az EU-ban.

Ráadásul a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatt várható az EU strukturális és kohéziós juttatásainak csökkentése is, és a magyar gazdaság a jelenlegi előreljelzési távlat későbbi éveiben valószínűleg ezt is megérzi majd. Mindezt egybevetve a Standard & Poor's azzal számol, hogy a magyar hazai össztermék növekedési üteme közelíteni fog a hosszú távlatban mért 2-2,5 százalékos rátához.

Standard and Poor's Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

A Fitch Ratings is péntekre tűzte ki az S&P besorolásával azonos magyar államadósság-osztályzat idei első vizsgálatát. A Fitch péntek éjjel Londonban közölte, hogy változatlan stabil kilátással megerősítette a magyar szuverén besorolását. Ehhez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy

az idén 3,5 százalékos, 2021-ben 2,8 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban.

A Fitch is a magyar besorolás gyengeségei közé sorolta a magas - 2019 végén 66,5 százalékos - államadósság-rátát, hangsúlyozva: az azonos besorolású szuverén adósok mediánértéke 41,1 százalék. A cég kiemelte azt is, hogy a csökkenés mértéke lassú: az elmúlt évtizedben 14,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság-ráta.

A hitelminősítők méltányolták a magyar gazdaság teljesítményét

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint számítani lehetett arra, hogy a hitelminősítők méltányolják a magyar gazdaság elmúlt években felmutatott teljesítményét,

a képet azonban mindenképpen árnyalniuk kellett a kedvezőtlen európai növekedési kilátásoknak és a koronavírus miatti bizonytalanságoknak.

Pénteken egyszerre két felülvizsgálattal indult a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A menetrendek alapján először a Fitch Ratings és a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) vizsgálta Magyarországot. A Standard & Poor's a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását, ugyanakkor a Fitch Ratings változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: a magyar törlesztéskockázati felár (CDS) az év eleje óta kiemelkedően, a lengyel szint alá csökkent, ami alapján a piac már kétfokozatú felminősítést áraz. Ez fundamentálisan indokolt is, mivel az elmúlt években meredeken csökkent a hazai gazdaság külső adóssága,

a nettó külső adósság már a GDP 9 százaléka alá süllyedt, a következő években pedig eltűnhet a nettó külső adósság.

Noha az államadósság GDP-arányos rátája még 60 százalék feletti, az elmúlt években gyorsan csökkent a fegyelmezett költségvetés és a kifejezetten gyors nominális GDP-növekedés hatására, 2021-re pedig akár a 60 százalékos szint alá is csökkenhet - mutatott rá. Ugyanakkor az adósság finanszírozási szerkezete látványosan javult, az államadósság devizaaránya már a tavalyi év végére 18 százalék alá csökkent, az idei év elején pedig a február végéig lejáró és visszavásárolt mintegy 3 milliárd eurónyi devizakötvény miatt bőven ez alá süllyed. Eközben a biztos finanszírozónak tekintett lakosság súlya érdemben növekedett.

Az elmúlt években a GDP növekedése számottevően meghaladta a hitelminősítők előrejelzéseit

- emlékeztetett Suppan Gergely. Hozzátette: a Fitch Ratings feltehetően óvatos volt a kedvezőtlen európai növekedési kilátások és a koronavírus miatti bizonytalanságok miatt, ezért nem javított a kilátásokon, illetve a minősítésen.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában kiemelte:

mindkét hitelminősítőnél semleges kilátás volt érvényben, így a minősítés módosítása nem volt várható, különösen, hogy e két hitelminősítő esetében a besorolás kedvezőbb, mint a harmadiknál, a Moody'snál.

Ugyanakkor a Standard&Poor's most pozitívra javította a kiláltást, azaz

nőtt annak a valószínűsége, hogy 1-2 éven belül felminősítés következik.

Ez elsősorban a kiemelkedő gazdasági növekedésnek köszönhető, és mindenképpen jó hír a jelenlegi gazdasági környezetben.

A magyar adósbesorolás javítását a jövőben a továbbra is dinamikus gazdasági növekedés, a csökkenő GDP-arányos adósságráta, illetve a továbbra is fegyelmezett fiskális politika segítheti elő, míg a korona vírus esetleges tartós negatív hatása, illetve a világgazdasági helyzet további romlása késleltetheti azt - hangsúlyozta Regős Gábor.