A felvonók menthetik meg az emblematikus német vállalatot

First Rope-free Elevator System to Enable the Building Industry Face the Challenges of Global Urbanization ThyssenKrupp's MULTI consists of various cabs per shaft and enables vertical and horizontal movement.
ThyssenKrupp's MULTI consists of various cabs per shaft and enables vertical and horizontal movement.
Vágólapra másolva!
Romló pénzügyi helyzetet mutatnak a Thyssenkrupp közzétett negyedéves adatai - írja a Bloomberg. Az emblematikus német nagyvállalat felvonó-üzletágának eladásával menekülhet meg a nagyobb problémáktól, melyek akár teljes összeomláshoz is vezethetnek.
Vágólapra másolva!

A Thyssenkrupp AG azt közölte, hamarosan döntést hoznak a felvonó-üzletáguk eladásáról, az üzlet bevétele ugyanis jelentősen javítana a vállalat pénzügyi helyzetén. A cég növekvő adósságról és veszteségről jelentett, a cég felsővezetése pedig elismerte, a vállalat egyáltalán nincs jó helyzetben.

A közzétett adatok alapán, a december végén zárult három hónapos időszakban a nettó adósságállomány 52 százalékkal, 7,1 milliárd euróra nőtt.

A felvonók kapcsán a döntés a hónap végére várható. Valószínű befutónak látszik a finn Kone Oyj, amely konzorciumban, a CVC Capital Partnersszel közösen,

17 milliárd eurós (mintegy 5600 milliárd forint) vételi ajánlatot tett januárban a Thyssenkrupp ezen divízójára.

A ThyssenKrupp egyik koncepciójának látványterve (illusztráció) Forrás: ThyssenKrupp

Az ügylet lefolytatását azonban lassíthatja - ha a német cég elfogadja az ajánlatot -, hogy a finn trösztellenes hatóságok várhatóan nagyon alapos, és ezért hosszú vizsgálatnak vetik alá az esetleges megállapodást. A finnek vezette konzorcium három másik ajánlattevővel versenyez.

A Thyssenkrupp belső ügyeire közelről rálátók szerint ugyanakkor kisebb magánbefektetők egy csoportja azt ajánlotta a nagyobb befektetők körének, hogy tartsanak meg egy kisebbségi részesedést a felvonó-üzletágban, majd néhány év múlva próbálják meg újra felvenni ezt a tevékenységet németországi keretek között.