Több mint ötödével nőtt tavaly az építőipar

építőipar, növekedés, 2017
Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés 21,7 százalékkal emelkedett 2019-ben az előző évihez viszonyítva a 2018-as 21,3 és a 2017-es 29,7 százalékos növekedés után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az épületek építése 20,2 százalékkal, az egyéb építményeké 23,9 százalékkal nőtt a tavalyi év egészében.

Decemberben 2,7 százalékkal emelkedett az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a novemberihez mérten 3 százalékkal mérséklődött. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: a magasépítés kibocsátása 11,3 százalékkal csökkent, a mélyépítésé 22,2 százalékkal emelkedett, döntően az út- és vasútfejlesztési munkáknak köszönhetően.

A Takarékbank elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy

2015-höz képest 58,1 százalék a növekedés és ezzel Európa első helyén áll a magyar építőipar növekedési üteme ebben az időszakban.

Forrás: DDC

Épületek esetében új szerződést 161 milliárd forintért kötöttek decemberben, a szerződésállomány pedig 495 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 39 százalékos éves volumennövekedést jelent. Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 149 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 1361 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 21 százalékos megrendelés csökkenést jelent. Egyéb építmények esetében út- és vasútépítési munkák húzzák a kibocsátást továbbra is.

- szögezi le Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője. Az építőiparban folytatódó béremelkedésre és fehéredésre számít a szakember a következő években, mivel a képzett és tapasztalt munkaerő továbbra is óriási hiány az iparágban, illetve a hatékonyságnövelő beruházások is tovább növelik a termelékenységet, így tovább folytatódhat a már megkezdődött trend, hogy a szakképzett munkaerő egy része fokozatosan visszaáramlik a hazai építőiparba. Így némileg enyhülhet a kivitelezői kapacitáskorlát, amire szükség is van a szerződésállományt és a várható fejlesztéseket figyelembe véve.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője rámutatott: decemberben lassult, szinte stagnálásba váltott az építőipar bővülése, amiben szerepe lehetett a munkanaphatásnak is.

Az ágazat rendelésállománya csökken, de továbbra is magas, ez pedig 2020-ra bővülést jelez előre, bár ennek mértéke a korábbi években megszokottnál kisebb lehet.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója azt közölte, hogy az építőiparon belül különösen Budapesten számítanak jelentős tényezőnek az irodaházépítések, ám ezen a téren az idén némi lassulásra kell felkészülni, ami a lakásépítések fékeződése mellett szintén negatívan hat majd az ágazat 2020. évi várható teljesítményére.