Adatvédelmi vizsgálat miatt csúszik a Facebook randizós alkalmazása

facebook, tenyér
Bizonyos feltételek esetén, egy elhunyt profilja továbbra is aktív maradhat a Facebookon (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Több hírportál is arról számolt be, hogy a Facebook beszünteti a randizós alkalmazásának fokozatos bevezetését az európai piacon, miután a vállalat írországi székhelyén razziát tartott a helyi adatvédelmi hatóság.
Vágólapra másolva!

Az ír adatvédelmi hatóság (DPC) szerint ők most hallottak először arról, hogy a Facebook egy Tinderhez hasonló randizós funkciót akar bevezetni a közösségi oldalon, ráadásul ez már a ma megtörtént volna az ír felhasználók számára.

illusztráció Forrás: Pixabay

Az ír döntéshozók azt kifogásolták, hogy a Facebook ezzel kapcsolatban nem mutatott be adatvédelmi leírásokat és azt, hogy miként óvják meg a felhasználókat az utóbbi időben egyre rendszeresebbé válló adatszivárogtatástól.

Az ír hatóság közleményben jelezte, hogy a megfelelő papírok begyűjtése miatt tartottak razziát a Facebook dublini központjában.

Graham Doyle, a DPC kommunikációs főnöke megerősítette, hogy ez volt az első eset, amikor ilyen vizsgálatot folytattak le egy techvállalatnál a General Data Protection Regulation (GDPR) 2018-as bevezetése óta.

A DPC-nél szintén elmondták, hogy jelenleg 11 vizsgálat folyik a Facebook és a hozzá tartozó vállalatok körében.

Amennyiben kiderül, hogy valamelyik megszegte a GDPR-ban foglaltakat, úgy a vállalat éves bevételének 4 százalékát is elérő büntetés szabható ki. A Facebook jelezte, hogy a vizsgálat miatt csúszni fog a Facebook Dating európai indítása.