Kiderült, melyik országban költenek a legtöbbet a házi kedvencekre

kisállatok halloween jelmezben
Vágólapra másolva!
Háromból két amerikai háztartásban tartanak legalább egy kisállatot az Amerikai Kisállatok Termékeinek Szövetsége (APPA) szerint és mind közül a kutyák a legnépszerűbbek – írja az Economist.
Vágólapra másolva!

A kutyák népszerűségét jól szemlélteti, hogy a Westminster kutyakiállítására, amit New York városában tartottak február elején, több mint 2.600 kutyát neveztek be, hogy díjat nyerjenek.

Becslések szerint a kiállításra szánt kutyák gondozása évente 250 ezer dollárba (77 millió forint) is kerülhet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A kedvtelésből tartott kisállatok iparága azonban túlmutat a versenyek világán. Az Euromonitor International kutatóintézete szerint a kiskedvencek gondozásának piaca az elmúlt évtizedben 66 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban és 43 százalékkal a világban.

Az amerikaiak több mint 52 milliárd dollárt költöttek háziállatukra 2019-ben,

szemben a 2009-es 34 milliárd dollárral, ennek nagy részét az élelmezésre fordították, de több mint 18 milliárd dollárt költöttek egyéb kiegészítőkre.

A gazdagodó kínaiak vagyonokat költenek a kisállataikra

A kínai városi lakosok idén majdnem 30 milliárd dollárnak megfelelő összeget költenek el a házi kedvenceikre. Ez pedig közel 20 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest. Ahogy a kínai városi középosztály száma egyre bővül, a lakosság egyre többet költ házi kedvencekre.

Ráadásul az USA-ban költik a legtöbbet a házi kedvencekre, fejenként több mint 150 dollárt (46 ezer forint), míg Nagy-Britanniában átlagosan 93 dollárt (28 ezer forint), Franciaországban pedig 87 dollár (27 ezer forint) megy el a kisállatokra.

Egy 2015-ben készült közvélemény-kutatás szerint

az amerikai állattulajdonosok 95 százaléka tartotta kiskedvencét a család részének,

míg a 2007-ben végzett felmérésben már a válaszadók 88 százaléka gondolta így.

Illusztráció Forrás: Mars

A kedvtelésből tartott háziállatoknak szánt termékkínálat ma már messze túlmutat az állateledel üzleten: ugyanis már készségfejlesztő játékokat, designer ruhákat és ékszereket is lehet vásárolni a kisállatok számára. Például már Louis Vuitton luxus nyakörvet is árulnak 400 dollárért (124 ezer forint).