Hamarosan a polcokon az egészségesebb fehér kenyér

búza
Vágólapra másolva!
Az egészségesebb fehér kenyér öt-hat éven belül elérhető lehet a szupermarketek polcain, ha a tudósok új felfedezése, a megduplázott rosttartalmú fehér kenyér forgalomba kerül majd.
Vágólapra másolva!

Egy brit kutatócsoportnak sikerült azonosítania a búza rosttartalmáért felelős géneket. A felfedezés alapján készült, megnövelt rosttartalmú fehér kenyér számos egészségügyi előnnyel jár, például csökkenti a rák, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

A kutatást a Bristoli Egyetem, a hertfordshire-i Rothamsted Kutatóintézet és a norwichi John Innes Központ közösen végezte.

A tanulmány egyik szerzője, Dr. Alison Lovegrove szerint

a magas rosttartalmú kenyér ugyanolyan ízű lesz, mint a normál fehér kenyér.

"Olyan genetikai markereket fejlesztettünk ki" - mondja a kutató -, "amelyeket a növénynemesítők könnyen felhasználhatnak annak azonosítására, hogy melyik búza növényben vannak a magas mennyiségű rostgének."

Öt-hat év múlva elterjedhetnek a dupla rosttartartalmú kereskedelmi búzafajták, melyből egészségesebb fehér kenyeret süthetünk majd Forrás: Shutterstock

Egy tipikus fehér kenyér szeletnek körülbelül 1 gramm rosttartalma van, míg a magasabb rosttartalmú fehér kenyérből vágott szelet akár 2 grammot is tartalmazhat.

Összehasonlításul egy ugyanakkora szelet, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérnek hozzávetőlegesen 3 gramm rosttartalma van.

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret széles körben tekintik egészségesebbnek, ám az Egyesült Királyságban a napi körülbelül 12 millió kenyér háromnegyedét még mindig a fehér lisztből készült kenyér adja.

Lovegrove szerint a magas rosttartalom bevonása a kereskedelmi búzafélékbe mintegy öt-hat évbe telik. Kereskedelmi forgalomba ekkortól kerülhet majd a dupla rosttartalmú búzából sütött fehér kenyér.

Forrás: BBC.com