Így fenyegeti az afrikai gazdaságokat a koronavírus

China's May exports up 15.5 percent, imports up 22.1 percent China Chinese May imports exports economy finance trade product port harbour financial labour dock shipping container
A cargo ship loaded with containers to be shipped abroad berths at the Port of Qingdao in Qingdao city, east China's Shandong province, 7 June 2017. Both China's exports and imports surged in May, beating expectations, customs data showed Thursday (8 June 2017). Exports in yuan-denominated terms hit 1.32 trillion yuan (about 194 billion U.S. dollars) last month, up 15.5 percent year on year, higher than market expectations and the 14.3 percent growth in April, according to the General Administration of Customs (GAC). Imports grew 22.1 percent in May, much faster than market forecasts and the 18.6 percent growth in April.
Vágólapra másolva!
A koronavírus közvetett hatásai egyre jobban fenyegetik az afrikai gazdaságokat – hangsúlyozza a Capital Economics elemzése. A legfőbb problémát a nyersanyagárak csökkenése jelenti a kontinensen.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a legtöbb elemzés azzal foglalkozott, hogy a kínai koronavírus milyen negatív hatást gyakorol olyan területekre, mint a turizmus vagy a feldolgozóipar. A központi kérdést a gyárak és a szolgáltatások leállásai jelentették, illetve ezzel összefüggésben az, hogy miként akadozhatnak a beszállítói láncok – írja a CNBC.

Mindazonáltal vannak olyan közvetett gazdasági hatásai a járványnak, melyek Afrikáig is eljutnak.

A kínai kikötők lezárásai például arra kényszerítik az olajimportőröket, hogy mondják le vagy halasszák el a vásárlásaikat, az eladóknak pedig más vevőket kell keresniük

– hangsúlyozta jelentésében John Ashbourne, a Capital Economics közgazdásza.

Angolában például az állami tulajdonban lévő kőolaj- és földgázipari vállalat (Sonangol) már arra kényszerült, hogy kedvezménnyel továbbértékesítsen legalább egy, korábban már megrendelt szállítmányt. A nyersanyagpiaci folyamatokból adódó árhatás pedig minden afrikai nyersanyagexportőrt kellemetlenül érint, de különösen kedvezőtlen helyzetben vannak a nyugat-afrikai olajexportőr országok – hangsúlyozza a jelentés.

Ez vár az afrikai gazdaságokra 2020-ban

Az afrikai kontinensen általános optimizmus uralkodik a 2020-as évvel kapcsolatban. Az országok vezetőinek többsége szerint jól teljesít majd a régió, azonban az elemzők szerint súlyos kockázatok is fenyegetik a térséget. Az EXX Africa elemzése most rámutatott, mire érdemes figyelni Afrikával kapcsolatban az idei évben.

A nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj egyébként igen komoly eséseket mutatott a járvány kitörése óta, de az elmúlt hetekben olyan fémek is súlyos zuhanásokat szenvedtek el, mint a vasérc vagy a réz – ezek mind erősen függnek az afrikai exportpiactól.

A gazdasági kitettség tekintetében az látszik, hogy

a Kongói Köztársaság GDP-jének majdnem 70 százalékát az ipari nyersanyagok exportja adja, és a GDP több mint 50 százalékáért a Kínába irányuló kivitel felel.

Angola esetében a kínai nyersanyagexport-kitettség a GDP több mint 20 százalékát jelenti. Ezen kívül olyan országoknak vannak még súlyos kitettségei a területen, mint Zambia, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Nigéria vagy Ghána.

Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt időben egyes szakértők arra figyelmeztettek, a koronavírus globális gazdaságai hatásai különösen rosszul érinthetik Afrikát, épp azért, mert a kontinens gazdaságai rendkívül erős kapcsolatban vannak Kínával.