2021-től újabb ország tiltja be az egyszer használatos műanyag zacskókat

műanyag zacskó
Jellyfishes and plastic bag driffting. For us, humans, a submerged plastic bag hardly resembles a jellyfish but for a sea turtle, a ocean sunfish or a dolphin the difference will not seem so obvious. So they frequently ingest drifting plastic bags or other plastic garbage they find in the ocean. Unlike their natural food plastic is not digestible and causes them obstructions of the digestive tract and a long death with great suffering. Portugal. Biosphoto / Paulo de Oliveira
Vágólapra másolva!
Tunézia a következő hónaptól megtiltja az egyszer használatos műanyag bevásárlótáskák kiadását a szupermarketekben és a gyógyszertárakban. Az intézkedés része annak, hogy 2021 januárjától a kormány átfogó tiltást léptet életbe a le nem bomló plasztikzacskókra - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

Márciustól a szupermarketekben és a gyógyszertárakban, 2021 januárjától pedig országos hatállyal, tilos lesz Tunéziában az egyszer használatos műanyag bevásárlótáskák használata. A jövő év elejétől csak azok maradhatnak forgalomban, melyek többször használatosak, és megfelelnek a kormányzat által előzetesen definiált paramétereknek - vagyis 40 mikrométer vastag anyagból készülnek és legalább 30 literes kapacitásúak.

Tunézia nem az első olyan ország, mely a műanyag zacskók és táskák jelentette környezetterhelésre azok tiltásával válaszol. Az Origo az alábbi cikkében mutatta be, hogy állt a világ 2019-ben ezeknek a termékeknek a száműzésével:

Így néz ki a világtérkép a műanyag zacskók tiltása alapján

Egyre több ország vezet be teljes tiltást vagy részleges korlátozásokat az egyik leginkább környezetszennyező, mindennapos használati tárgyra, az egyszer használatos műanyag táskákra. Az Economist feltette a világ országainak térképére azt, az egyes államok hogy állnak a mindenütt jelenlévő, hatalmas környezeti terhelést jelentő zacskók és szatyrok kérdéséhez.

Az észak-afrikai ország 2016-ban már megpróbálkozott az egyszer használatos műanyag táskák tiltásával, ám a terv akkor a gyártók és az importálók ellenállásán elbukott. Az ország legnagyobb kiskereskedelmi egységeinél azonban elérték, hogy csökkentsék a kiadott ingyenes, műanyag szatyrok számát, helyette nagyobb számban adjanak a vásárlóknak többször használatosakat.

Ennek folytatása a nemrég bejelentett, márciustól hatályos tiltás, majd a jövő év elejére időzített, teljes kivezetése az egyszer használatos táskáknak.

Helyi környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a bejelentést. Az egyik jelentése szerint Tunéziában évente 4,2 milliárd egyszer használatos zacskó kerül forgalomba, amiből 1,2 milliárd informálisan jut be az országba.

Illusztráció Forrás: Biosphoto/Paulo de Oliveira / Biosphoto/Paulo De Oliveira

A döntésnek ugyanakkor egészen biztosan lesznek komoly gazdasági vonatkozásai is.

Tunéziában 15 százalék körül mozog a munkanélküliség mértéke, a műanyag táskák gyártásának leállítása pedig egészen biztosan érezteti majd hatását a termelésben. Környezetvédők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendelkezés eredményességéhez elengedhetetlenül szükséges a nyomon követési rendszer kidolgozása. Szerintük különösen a kisebb üzleteket érintheti érzékenyen az, hogy hamarosan nem adhatnak ingyenes műanyag zacskókat vevőiknek.