Annál tovább piros a lámpa, minél többet dudálnak

Gurgáon, India
A traffic jam is seen in Gurgaon some 30 km south of New Delhi on 29 June 2019 after a heavy rain. (Photo by Nasir Kachroo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Indiában már tesztelik azt a közlekedési lámpát, amely minden egyes dudálást követően egyre lassabban vált zöldre. Mumbai városában az óriási dugók mellett hatalmas hangzavart okoz az is, hogy az autósok és a motorosok megállás nélkül dudálnak, így a forgalmas utak mentén élők nem tudnak pihenni. Erre a problémára jelentene megoldást a trükkös lámpa.
Vágólapra másolva!

Mumbai a világ egyik legzsúfoltabb városa, összesen 18,4 millióan lakják és mindennaposak a közlekedési dugók, a város útjait már régóta a káosz jellemzi.

Az autósok annyiszor dudálnak mint sehol máshol, ez viszont egyre nagyobb problémát okoz a forgalmas utak mentén élők számára.

A zajszennyezés miatt a mumbai rendőrség úgy gondolta, hogy ideje közbelépni. Kiötlöttek egy olyan forgalomirányító lámpát, amelyre zajmérőt szereltek. Ha a hangzavar, a dudálás miatt 85 decibel fölé emelkedik, akkor a lámpa nem vált zöldre. A projekt a "büntető lámpa" nevet kapta, azonban kérdéses, hogy milyen hatása lesz az autósokra.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nasir Kachroo

Különösen az okozhat majd nehézséget, hogy minden autóssal megértessék, miért is nem vált a lámpa zöldre, hiszen ha csak páran nem értik, és folyamatosan dudálnak, akkor nekik köszönhetően az összes többi autós is be fog ragadni az örökké pirosat jelző lámpánál.