A járvány padlóra küldte a kínai moziipart

mozijegy, színházjegy illusztráció
Vágólapra másolva!
A kínai filmszínházak az év egyik legnagyobb szezonjára készültek a holdújév hetében, amikor felütötte fejét a koronavírus. A vírus ugyan bár decemberben jelent meg, de január közepén kezdett el országos figyelmet kapni, amikor a fertőzés járványos méreteket öltött – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Ennek nyomán hét film bemutatóját halasztották el, és a legtöbb mozit két hétre bezárták, amire 20 éve nem volt példa az országban.

Egy neve elhallgatását kérő mozi menedzser elmondta, hogy akár hónapokig is eltarthat, amíg az embereknek lesz elég bátorságuk ahhoz, hogy beüljenek megnézni egy filmet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A kínai hatóság az elmúlt néhány évben megpróbálták támogatni a magántulajdonban lévő vállalkozásokat egy többségében állami tulajdonú szektorban, ám a vírus negatív hatása miatt ez most sokkal fontosabbá vált.

A magántulajdonban lévő kisebb vállalkozások a szegmens gazdasági növekedésének több, mint felét adják.

A szolgáltatóipar ráadásul sokkal nagyobb szerepet játszik a kínai gazdaságban, mint húsz évvel ezelőtt. A járvány ugyan elsősorban az élelmiszert árusító vállalkozásokat érint, viszont a mozik esetében azonnali veszteséget jelent a látogatók hiánya.

Mozikban és reptereken is megjelenhetnek a kassza nélküli boltok

Az amerikai e-kereskedelmi óriás jelenleg arról tárgyal, hogy az Amazon Go kassza nélküli üzleteinek technológiáját miként tudja más kiskereskedőknek átadni, például repülőtereken, vagy mozikban működő boltoknak - írja a CNBC. Ezzel a cég növelné jelenlétét a fizikai kiskereskedelemben, mivel gyorsabban és olcsóbban tudnak terjeszkedni, ezen felül együttműködési megállapodásokat hozhat tető alá olyan cégekkel, amelyek hagyományosan az Amazon versenytársainak tekinthetők.

A Wind Information által összeállított nyilvános jelentés szerint csa a holdújévi moziköltések a 63,6 milliárd jüanos éves bevétel kilenc százalékát tették ki. A vidéki filmszínházak esetében az ünnepi időszak a bevételek akár negyedét is jelenthetik, mivel általában ez az egyetlen alkalom, amikor sokan visszatérnek vidéki otthonaikba a városokból.

Ráadásul a mozik havonta több tízezer jüant költenek bérleti díjra és az alkalmazottak bérére, akkor is, ha egyetlen látogató sincs.

Több üzemeltető ezért az ingatlanok tulajdonosaival egyeztet, hogy csökkentsék erre az időszakra a bérleti díjakat. A Dalian Wanda kereskedelmi ingatlankezelő január 25-től februárig 29 lemondta a bevásárlóközpontok bérlőinek bérleti díját, ami több mint 4 milliárd jüanos bevételcsökkenést jelent a cégnek. Ugyanakkor többen azt várják, hogy a kormány további lépéseket tegyen.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

– mondta a Kínai Bank egyik vezető kutatója, hozzátéve, hogy számos egyéb ösztönző intézkedés mellett adócsökkentésre is számít a kormány részéről. Továbbá a pénzintézet bejelentette, hogy

300 milliárd jüanos kölcsönt biztosít a járvány által érintett vállalkozások számára,

valamint számos önkormányzati és tartományi hivatal is bejelentett kis- és középvállalkozások támogatására irányuló intézkedéseket.