Jól alakul eddig a vállalati gyorsjelentési szezon

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, véget ér az amerikai vállalati profitrecesszió, ahogy a cégek meglepően jó eredményeket közölnek eddig a tavalyi negyedik negyedévről. Az előttünk álló hetek így különösen érdekesek lesznek, mivel eldől, az amerikai cégek tényleg képesek-e megállítani a lejtmenetet.
Vágólapra másolva!

Tavaly elég gyenge évük volt az S&P 500 részvényindex vállalatainak, ahogy 2019 első három negyedévében töretlenül profitcsökkenéseket hoztak össze a cégek.

A FactSet elemzői azonban most arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben megtört a lejtmenet, és az amerikai vállalatok az ünnepi szezonban képesek voltak profitnövekedést produkálni

– írja a MarketWatch. Mindezt arra alapozzák, hogy a mostani jelentési szezonban a társaságok durván kétharmada közzétette már az eredményeit, és ezek eddig a vártnál szebb számokat mutatnak.

A vártnál szebb ünnepek

A FactSet modellje szerint az összesített nyereség 0,7 százalékos növekedés mutat majd az index cégeinél. Ráadásul a prognózis folyamatosan javul – egy héttel korábban az elemzők még enyhe zsugorodást vártak. A napokban azonban jött egy-két nagyon erős pozitív meglepetés (ilyet produkált például a MetLife vagy az Allstate), és az összesített várakozás felkúszott pozitív növekedési tartományba.

Az S&P 500 részvényindex alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Eredetileg egyébként az elemzők elég gyenge jelentési szezonra számítottak.

A növekvő optimizmus akkor indult be, amikor olyan óriások, mint az Amazon vagy az Apple lenyomták a várakozásokat,

amivel sikerült ellensúlyozni az olyan cégek gyengélkedéseit, mint a Boeing, a Chevron vagy az Exxon Mobil.

Az előttünk álló héten további 66 vállalat teszi majd közzé a jelentését, olyan fontos cégeket is beleértve, mint az Nvidia vagy a Cisco.

A hét végére pedig már az S&P 500 index vállalatainak közel 80 százaléka nyilvánosságra hozza a negyedik negyedéves eredményeit.

A következő hetek azonban kiemelten fontosak lesznek, mert a jelentési szezont a kiskereskedelmi cégek dominálják majd, melyek esetében különösen fontos a karácsonyi ünnepi időszak.

Ami még hátravan

A Cisco jelentése azért is lesz különleges, mert a heti listáról az egyetlen olyan cég, amely a Dow Jones Industrial Average részvényindexben is képviselteti magát. Ráadásul egy különösen fontos technológiai cégről van szó, amely megadhatja a következő hetek elemzői alaphangját. A Cisco szerdán teszi közzé az eredményeit.

Hasonlóan fontos lesz az Nvidia chipgyártó keddi jelentése, különösen, hogy az egyik legnagyobb riválisnak számító AMD kiábrándító előrejelzést tett közzé. Jó hír lehet azonban, hogy az Nvidia-tól az elemzők a bevétel-növekedés visszatérését várják.

Izgalmas lesz, milyen eredményekről jelentenek az amerikai kiskereskedelmi cégek Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ezzel együtt pedig a héten jelent néhány igen fontos kiskereskedelmi vállalat is. Kedden számol be eredményeiről a Hasbro játékgyártó és az Under Armour sportszergyártó – mindkét esetben kiemelkedően fontos az ünnepi szezon teljesítménye.

Csütörtökön pedig jön a Kraft Heinz és a PepsiCo, melyek együtt azért érdekesek, mert miközben meghatározó amerikai vállalatokról van szó, a két részvény eléggé eltérően teljesített az elmúlt időszakban.

A KraftHeinz épp egy pozitív fordulatra készül a tavalyi elbocsátások után, míg a PepsiCo lenyomta 2019-ben az S&P 500 egészének teljesítményét. Az üdítőgyártó esetében azonban kiemelten izgalmas lesz, hogy miként reagál majd a Coca-Cola felől érkező komoly nyomásra – az észak-amerikai piacon ugyanis egyre kiélezettebb a verseny a részesedésért.

Mindeközben pedig szintén izgalmas lesz, amikor kedden beszámol az eredményeiről a Lyft.

A fuvarmegosztó társaság ugyanis azt követően jelent majd, hogy az egyik legnagyobb riválisának számító Uber világosat kifejezte, ráállnak a profittermelés útjára.

A befektetők tehát most arra várnak, a Lyft hogyan viszonyul majd a nyereség kérdéséhez, különösen, hogy a tavaly tőzsdére lépő startupok esetében az egyik legnagyobb probléma éppen a profit hiánya volt.