A tőzsdék már kiheverték a koronavírus keltette pánikot

wall street
(FILES) This file photo taken on February 16, 2017 shows the hand from a statue of George Washington, overlooking the New York Stock Exchange in New York. Wall Street stocks advanced early April 17, 2017 ahead of a heavy week of corporate earnings including major companies such as Bank of America, Netflix, General Electric and others. Companies in the S&P 500 are expected to report 9.2 percent growth in first-quarter earnings, according to FactSet. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Továbbra is a  koronavírus terjedésével és gazdasági hatásaival kapcsolatos aggodalmak határozták meg a múlt hét elejének kereskedését a világ tőzsdéin, azonban később a figyelem a vállalati negyedéves eredmények felé fordult, így a piacok a hét második felében szinte teljesen ledolgozták a kezdeti esést, sőt egyes börzék újabb történelmi csúcsra ugrottak - írja a Takarékbank heti tőke- és pénzpiaci összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a jó hangulat a hazai tőzsdére is átragadt, így kiemelkedő, 14,8 milliárd forintos forgalom mellett emelkedett a BUX, amit az OTP közel 2 százalékos szárnyalásának köszönhetett. Minimálisan emelkedett a Richter is, azonban folytatódott a Mol esése, követve az olajárak szakadása miatt gyengélkedő olajipari részvényeket.

Emelkedett a hazai tőzsde

Kedden szintén magas, 16,8 milliárd forintos forgalom mellett 1,1 százalékkal tovább menetelt felfelé a BUX. 1,9 százalékkal pattant fel a Mol a folyamatos leértékelődés után, 1,2 százalékkal emelkedett az OTP, 0,7 százalékkal került feljebb a Richter, míg stagnált a Magyar Telekom.

Szerdán a hazai tőzsde már csak messziről követte a nemzetközi piacok emelkedését, így

az év eleje óta továbbra is alulteljesítő, ami teljesen indokolatlan, mivel a hazai gazdaság növekedése idén is felülteljesítő lehet.

Az átlagosnál jóval magasabb, közel 15 milliárd forintos forgalom mellett 0,35 százalékkal emelkedett a BUX, a vezető papírok közül egyedül az OTP zárt magasabban 1 százalékkal, a Mol stagnált, noha napközben masszívan emelkedett, a Richter 5 forinttal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 2 forinttal.

A múlt héten publikálta negyedik negyedéves gyorsjelentését a Richter Gedeon Nyrt., amely egyszeri tételek miatt veszteséget mutatott Forrás: MTI/Róka László

Csütörtökön erős emelkedéssel indult a hazai kereskedés, azonban a nap végére 0,25 százalékra csökkent a BUX nyeresége az OTP délutáni esése miatt. A forgalom átlagos, 11,4 milliárd forint volt. Az OTP 0,5 százalékos esése mellett a Mol 1,3, a Richter 0,84, a Magyar Telekom pedig 0,89 százalékkal emelkedett.

Pénteken részben a borúsabb nemzetközi hangulat, részben a Richter váratlan negyedik negyedéves adózott vesztesége miatt mínuszban indult a hazai kereskedés, azonban a nap során fokozatosan magára talált a Richter vezetésével, mivel a gyógyszergyártó profitját egyszeri tételek rontották, a Richter várható növekedése tovább emelheti az árfolyamot is.

A BUX a múlt hetet 43.000 pont közeléből kezdte, csütörtökön pedig 44.500 fölé is kilőtt, majd kissé lejjebb zárva, összességében 3,3 százalékkal gyarapodott az értéke.

Az OTP 14.120 forinttól 14.900 forint közelébe emelkedett, de itt elfogyott a lendülete, de a múlt héten így is 4,9 százalékos nyereséget ért el. A Mol a hétfői 2550 forintos mélypont után talált magára, és pénteken már 2680 forintig jutott, ami 2,5 százalékos emelkedéshez volt elég. Óvatos optimizmus előzte meg a Richter gyorsjelentését, de a váratlan veszteség hatására pénteken meredek eséssel kezdte a napot, ezt követően azonban lendületesen emelkedett, így a múlt héten 3,4 százalékkal került feljebb. Szűk sávban hullámzott a Magyar Telekom, a múlt héten 0,7 százalékot veszített értékéből.

Miért gyengül a forint?

A javuló nemzetközi hangulat hatására a hét első felében fokozatosan erősödött a forint, azonban a hét második felében a régiós és feltörekvő devizákkal együtt új történelmi mélypontokra gyengült, így az eurót már 339, a dollárt pedig 309 forint felett is jegyezték. Csütörtökön különösen gyengítette a forintot, hogy a cseh jegybank váratlanul kamatot emelt.

A spekulánsok a múlt héten is ráugrottak a forintra Forrás: MTI/Oláh Tibor

A forint gyengülését nagyrészt az okozza, hogy az alacsony hazai kamatkörnyezet miatt a nemzetközi befektetők forintban felvett kölcsönből, azaz a forint shortolásából fedezik magasabb kamatozású devizák vételét, hogy a kamatkülönbözetet megnyerjék,

azaz a forint a carry trade ügyletek finanszírozó devizájává vált. A közelmúltban már arra is volt példa, hogy a menedékdevizáknak tartott japán jennel és svájci frankkal együtt erősödött a forint, azaz lassan a forintot is menedékdevizának kezdik tekinteni.

A forint gyengülése együtt következett be a hazai törlesztéskockázati felárak, azaz a CDS-ek meredek csökkenésével, ami arra utal, hogy a hazai gazdaság kockázati megítélése radikálisan javult. Eközben más befektetők a forintot továbbra is együtt kezelik a feltörekvő devizákkal, így többnyire együtt gyengül velük. E két folyamat pedig együttesen azt eredményezi, hogy a forint alulteljesítő, a régiós devizáktól pedig látványosan elvált.

A tőzsdéket is megfertőzte a koronavírus

A nemzetközi tőzsdéket a múlt héten lefelé nyomták a koronavírus járvánnyal kapcsolatos negatív hírek, s ennek megfelelően a hazai részvények is esésnek indultak.

A múlt héten a forint 0,3 százalékkal gyengült az euróval, valamint 1,6 százalékkal a dollárral szemben, miközben az euró a kifejezetten gyenge német ipari adatok és ezzel szemben a robusztus amerikai adatok hatására 1,3 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben.

Szakadással indult a múlt hét a Távol-Keleten

Noha a holdújév után kinyitó kínai tőzsdék szakadásával indult a hét a távol-keleti piacokon, valamelyest magukhoz tértek a nemzetközi tőzsdék, mivel a kínai jegybank óriási összeget pumpált a gazdaságba és kamatot csökkentett, hogy ellensúlyozza a koronavírus negatív gazdasági hatásait. A piacon megjelentek azok a befektetők, akik olcsón akarnak vásárolni, mivel korábban a piacok gyorsan kiheverték a hasonló eseteket, a zuhanás pedig jó vételi lehetőséget kínál.

Kilőtt a Tesla árfolyama Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az európai tőzsdék többsége 0,3-0,5 százalékkal erősödött, míg a tengerentúlon az emelkedést a váratlanul 50 pont fölé ugró feldolgozóipari beszerzési menedzser index is támogatta, így a vezető amerikai indexek 0,5-1,3 százalékkal emelkedtek.

Mintegy 20 százalékkal szárnyalt a Tesla, mivel a Panasonic amerikai akkumulátorgyára nyereségről számolt be.

Öt százalékkal emelkedett a Gilead Sciencies, mivel az Ebola elleni gyógyszerét teszteli a koronavírussal szemben.

Szárnyaltak a nemzetközi tőzsdék kedden, mivel a befektetők abban reménykedtek, hogy a koronavírus csak kisebb veszteségeket okoz a világgazdaságban, miközben a kínai jegybank újabb pénzt pumpált a gazdaságba. A szárnyalást több kedvező vállalati gyorsjelentés, így a Glencore és a BP vártnál jobb eredménye is táplálta, amelyek felfelé húzták a nyersanyagtermelő cégeket. Az olajárak kisebb emelkedése az olajrészvényeket segítette, míg az Intesa vártnál lényegesen jobb eredménye a bankszektornak adott kedvező hátszelet. Mindezek hatására a főbb európai indexek 1,6-1,9 százalékkal emelkedtek.

Új történelmi csúcsok a tengerentúlon

A tengerentúlon a Nasdaq történelmi csúcsra ugrott, az S&P 500 pedig az elmúlt fél év legnagyobb emelkedését mutatta. A Tesla 13 százalékkal toldotta meg az előző napi száguldást, így rövid idő alatt több mint megduplázódott az árfolyama, részben az óriási bukásban lévő short-pozíciók zárása miatt.

A Ralph Lauren okospólója: a cég részvényeinek árfolyama felrobbant a múlt héten Forrás: Ralph Lauren

Egy felvásárlási ajánlatra robogott az eBay, felrobbant a Ralph Lauren árfolyama a vártnál jobb eredményekre.

Az Alphabet azonban süllyedt a várakozásoktól elmaradó bevételei miatt. A gyorsjelentési szezon felénél a várakozások 1,6 százalékos eredménynövekedésre javultak a korábbi csökkenés helyett, míg idénre 8,7 százalékos eredménynövekedésre számítanak.

Folytatódott a nemzetközi tőzsdék szárnyalása szerdán, miután egyes hírek szerint egy kínai kutatócsoport megtalálta a koronavírus ellenszerét, egy másik értesülés szerint brit kutatók közel kerültek az áttöréshez. A részvényárfolyamokat támogatták a kedvező gazdasági adatok mellett a kedvező vállalati eredmények is. Az euróövezeti átfogó beszerzési menedzser index öthavi csúcsra került, jelezvén, hogy az európai gazdaság túljutott a mélyponton, az amerikai szolgáltató beszerzési menedzser index szintén öthónapos csúcsot ért el, emellett az ADP ügynökség által közölt új munkahelyek száma 291 ezerrel nőtt, ami közel kétszerese a várakozásoknak. Mindezek hatására a vezető európai és amerikai indexek 0,4-1,7 százalékos emelkedéssel zártak,

a Nasdaq és az S&P 500 új történelmi csúcsra került, teljesen kiheverve a koronavírus által okozott előző heti pánikot.

A Nasdaq és az S&P újabb történelmi csúcsra emelkedett Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A nemzetközi tőzsdék csütörtökön is emelkedtek, miután Kína bejelentette, hogy 75 milliárd dollárnyi amerikai termék vámját felezi. A részvényeket támogatták a kedvező vállalati eredmények is, az Unicredit, a Raiffeisen, a Nordea Bank vártnál jobb eredményeinek köszönhetően az emelkedést a bankszektor vezette. A vártnál jobb eredményekre megindult felfelé az ArcelorMittal, a Sanofi, a Total, a Swisscom is. A kedvező hírekre a német DAX is 0,7 százalékkal emelkedett a német ipari megrendelések meredek zuhanásának ellenére is, az európai tőzsdék 0,3-1,1 százalék közötti nyereséggel zárták a csütörtöki kereskedést, az átfogó Stoxx 600 index történelmi csúcson zárt. Szerényebb mértékben, 0,3-0,7 százalékkal araszoltak feljebb a vezető amerikai indexek, de ez is elég volt a történelmi csúcsokhoz.

Péntekre azután elfáradt az emelkedés, a befektetők pihenőt tartottak, így lejjebb kerültek a vezető európai és amerikai tőzsdék. Az európai indexek így is 3,8-7 százalék között meneteltek, míg a tengerentúli indexek 3-4 százalék közötti emelkedést értek el.