Nemzetközi szinten is kiemelkedő a magyar szállodák teljesítménye

Hotel Meininger
Budapest, 2019. április 11. Szoba a Fővám téri Központi Vásárcsarnok mellett épült Meininger Budapest Great Market Hall szállodában az átadóünnepség napján, 2019. április 11-én. A fiatal utazókra, családokra, üzleti utazókra és hátizsákos turistákra spezializálódott Meininger Hotels szállodalánc első budapesti szállodája 184 szobás és 744 ágyas, a beruházás értéke közel 6 milliárd forint. A beruházó a Bedori Investment Kft., melynek tulajdonosai magyar magánszemélyek. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő évet zártak a magyarországi szállodák tavaly: a kelet-közép-európai régióban a második legmagasabb volt az egy kiadható szobára jutó nettó szobaár-bevétel (Revpar) mutatója Ausztria után – tudatta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a kelet-közép-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország) a magyarországi szállodák nettó Revpar mutatója (68,7 euró) a második legmagasabb volt Ausztria (84,7 euró) után és Csehország (64,5 euró), Szlovákia (53,7 euró) illetve Lengyelország (48,1 euró) előtt.

Illusztráció Forrás: MTI//Koszticsák Szilárd

Kitértek arra, hogy 2019-ben országos szinten

a külföldi vendégéjszakák száma a szállodákban 2,3 százalékkal nőtt,

12 millió 829 ezer volt. A legnagyobb beutazó piacok közül növekedés volt Izraelből (plusz 8,9 százalék), Kínából (plusz 6,9 százalék), Romániából ( plusz 6,3 százalék), az Egyesült Királyságból (plusz 6,1 százalék), Csehországból (plusz 4,4 százalék), az Egyesült Államokból (plusz 3,9 százalék), Oroszországból (plusz 2,9 százalék). Ugyanakkor a hagyományos piacok közül csökkenés volt Ausztriából (minusz 4,9 százalék), Németországból (minusz 4,6 százalék) és Olaszországból (minusz 1,9 százalék).

A belföldi vendégéjszakák 2019. évi 0,6 százalékos csökkenése ellenére a Szép-kártya forgalom az előző évhez képest 46,4 százalékkal emelkedett, decemberben pedig 96,9 százalékkal volt nagyobb a 2018. decemberinél.

A szállodai vendégéjszakák száma tavaly hét turisztikai régióban (Balaton, Budapest - Közép-Dunavidék, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Tisza-tó) nőtt, két régióban (Nyugat-Dunántúl, Dél-Alföld) csökkent.

Illusztráció Forrás: Kiraly [email protected]

Az év során Magyarországon 12 új szálloda nyílt 1247 szobával, ebből Budapesten 9 szálloda. A szövetség adatai szerint idén 21 szálloda nyitása várható a fővárosban és tízvidéken.