Nobel-díjas tudós a Doppler-díj első külföldi kitüntetettje

Nobel-díjas kapta a Doppler-díjat, Dr. Thomas Christian Südhof, Miskolci Egyetem
Vágólapra másolva!
Thomas Christian Südhof Nobel-díjas biokémikus lett a Miskolci Egyetem Doppler-díjának első külföldi kitüntetettje, a tudós a múlt héten személyesen vette át az elismerést a felsőoktatási intézmény diplomakiosztóján. A másik, magyar díjazott Forró László vajdasági kutató. A díjjal olyan tudósok előtt szeretnének tisztelegni, akik munkásságukkal forradalmasították a tudományt, egyúttal szeretnék tovább emelni az egyetem hazai és nemzetközi hírnevét.
Vágólapra másolva!

Deák Csaba, az intézmény kancellárja a rangos eseménnyel kapcsolatban kifejtette:

tavaly határozták el a Miskolci Egyetemen, hogy alapítanak egy díjat, és a névadónak a jogelőd Selmeci Akadémián tanító Christian Dopplert választják,

akinek a legfontosabb felfedezése az 1840-es évek elején a hanghullámok terjedését vizsgálva kimutatott, róla elnevezett effektus.

A Doppler-díj jelentősége

A díj célja a tisztelgés olyan, a szakterületükön maradandót alkotó tudósok előtt, akik munkásságukkal forradalmasították a tudományt.

Szeretnék az egyetemet megfelelő helyre pozicionálni a hazai és nemzetközi tudományos életben.

A Miskolci Egyetem felújított főépületének bejárata Forrás: MTI/Vajda János

Torma András rektor szerint az egyetem nemzetközi láthatósága már adott, ezt mutatja például az is, hogy évente mintegy félezren szereznek angolul diplomát Miskolcon.

– hangsúlyozta.

A tiszteletbeli doktori címet minden alkalommal egy külföldi és egy magyar vagy magyar származású tudósnak ítélik oda. Az egyetem fontosnak tartja, hogy a Doppler-díj olyan tudósokhoz kerüljön, akiknek a munkássága hozzájárul a 21. századi társadalmakat és kultúrákat érintő problémák megoldásához.

A tudás fellegvárai

Thomas Christian Südhof a Miskolci Egyetemen előadást tartott kutatásairól, majd az intézmény diplomaosztóján vette át a Doppler-díjat. Az egyetemen ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte, hogy megkapta az elismerést.

– fogalmazott. Majd hozzátette:

A képen balról jobbra: Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Thomas Christian Südhof, az egyetem első Doppler-díjasa és Deák Csaba, az intézmény kancellárja Forrás: Juhász Ákos/minap.hu

Az egyetemek 21. századi szerepéről azt mondta, alapvető missziójuk a tudás, az ipar és a gazdaság szolgálata, de a kulturális fejlődés elősegítése is.

– szögezte le. Az a küldetésük, hogy tudást generáljanak, amit később a gazdaság vagy akár a kultúra használni, implementálni tud.

Egy világszerte jegyzett tudós

Thomas Christian Südhof 1955-ben született Németországban, 1975-ben kezdte meg tanulmányait az Aacheni Egyetem orvosi fakultásán, majd a Göttingeni Egyetem neurokémiai tanszékén lett tudományos segédmunkatárs. Itt kezdett az idegsejtek kutatásával foglalkozni. Doktori értekezését a Max Planck Intézetben írta, 1983 és 1986 között posztdoktori képzésben vett részt, 1986-tól saját laboratóriumban folytathatta munkáját. A professzor ekkor tért vissza korábbi kutatásához és módszeresen tanulmányozni kezdte az ingerületátvivő anyagok működését.

Thomas Christian Südhof, a Doppler-díj átadását követően mondott beszéde közben Forrás: Észak-Magyarország/BOON

Csaknem két évtizednyi munkával izolálta a folyamatban részt vevő fehérjéket, meghatározta azok funkcióját,

felfedezéseiért 2013-ban Randy Schekmannal és James Rothmannal megosztva Nobel-díjat kapott.

Számos rangos nemzetközi elismerés birtokosa, az Egyesült Államokban 2002 óta tagja a Nemzeti Tudományos Akadémiának, 2017-től kezdve pedig levelező tagja a brit Royal Societynek. Jelenleg az amerikai Stanford Egyetemen dolgozik.

A Nobel- és immár Doppler-díjas professzor előadása a Miskolci Egyetemen Forrás: Juhász Ákos/minap.hu

Egy vajdasági kutató a másik díjazott

A másik díjazott, Forró László vajdasági magyar származású kutató, a Lausanne-i Egyetemen ért el kiemelkedő eredményeket az anyagtudományok területén.

null

null

Tevékenysége interdiszciplináris, a fémfizikától a biofizikáig terjed.

Olyan kutatási módszereket dolgozott ki, amelyek alkalmazhatóak a biológiai rendszerek tanulmányozásában is.

Ebben a témakörben a biológiai polimerek mechanikai tulajdonságait és a nanoszemcsék által kiváltott oxidatív stresszt vizsgálja. Nemzetközileg is kiemelkedő kutatóként a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.