Komoly büntetést kapott az Apple

evtizedtelefon2
Apple iPhone 6 (2014) - Az Apple újabb dizájnváltása újabb évekre bebetonozta a gyártó telefonjainak kinézetét. Ráadásul ez volt az a széria, ahol az Apple végre beadta a derakát, és elkezdett nagyobb kijelzővel szerelt telefonokat készíteni.
Vágólapra másolva!
Az Apple 25 millió eurós bírságot kapott Franciaországban a régi iPhone-ok korlátozása miatt, amelyről ráadásul a felhasználókat sem értesítették.
Vágólapra másolva!

A francia fogyasztóvédő, a DGCCRF bejelentette, hogy

az Apple 25 millió dolláros bírságot fizet egy iOS frissítés miatt, amely korlátozza a régi eszközök teljesítményét.

A társaságnak egy hónapig egy nyilatkozatot is meg kell megjelenítenie a weboldalán.

Pár évvel ezelőtt az Apple kiadott egy iOS frissítést (10.2.1 és 11.2), amely új funkciót adott a régebbi eszközökhöz. Ha az akkumulátor elöregszik, az iOS korlátozza a csúcsteljesítményt, mivel az akkumulátor valószínűleg nem képes lekezelni a nagyobb teljesítményfelvételt. E csúcsok eredményeként egy régi akkumulátorral az iPhone hirtelen kikapcsolhat.

Noha ez a szolgáltatás technikailag jó megoldás,

az Apple nem tájékoztatta a felhasználókat arról, hogy bizonyos eszközök teljesítményének korlátozására készül.

A társaság bocsánatot kért és bevezetett egy új, az „Battery Health" (Akkumulátor "egészségi" állapota) nevű szoftverfunkciót, amely lehetővé teszi az akkumulátor maximális kapacitásának ellenőrzését és annak megmérését, hogy az adott iPhone el tudja-e érni a csúcsteljesítményét.

Az Apple a felhasználók figyelmeztetése nélkül módosította a régi akkumulátorokkal rendelkező iPhone-ok teljesítményét Forrás: Origo

Lehet, hogy sok felhasználó észrevette, hogy telefonjuk lelassul, ha például játékot játszik, de nem tudták, hogy az akkumulátor cseréje ezt megjavítja.

Néhány felhasználó emiatt új telefonokat vásárolt, annak ellenére, hogy a meglévő telefonuk jól működött (volna).

A francia DGCCRF azt is megjegyzi, hogy az iPhone felhasználók nem tudják emelni a teljesítmény-korlátozási funkciót.

Az Apple elfogadta a büntetést a 25 millió euró bírság megfizetésével, továbbá weboldalán közölt nyilatkozatával elismerte a szabálysértést.

Forrás: Techcrunch.com