Megmutatjuk a világ leggazdagabb emberének szuperjachtját

Aqua, yacht
Vágólapra másolva!
Bill Gates nemrég megrendelte a világ első hidrogénmeghajtású szuperjachtját, amely becslések szerint 644 millió dollárt ér. A fedélzeten medence mellett helikopterleszálló és edzőterem is található.
Vágólapra másolva!

A tavalyi monacói jacht shown bemutatott 112 méteres Aqua névre keresztelt hajót teljes mértékben folyékony hidrogén hajtja. A hajó tervezője - Sander Sinot - akkor arról beszélt, hogy az Aqua tervezésekor különösen figyeltek arra, hogy minél szorosabban kapcsolódjon a hajó a természethez, és amennyire csak lehet, környezetbarát legyen.

A hajó ötemeletes és összesen 14 vendég, valamint a személyzet 31 tagja fér el rajta kényelmesen.

Több környezetvédelmi funkcióval is ellátták, többek között a kültéri fűtéshez egy zselés anyagot égetnek el fa, vagy szén helyett.

A leginnovatívabb funkciója viszont, hogy a hajó aljában két 28 tonnás vákuumosan lezárt tartályban -253 fokon tárolnak folyékony hidrogént, ez szolgál a jacht üzemanyagaként.

Az Aqua jacht Forrás: Sinot.com

Az Aqua 2024 előtt biztosan nem száll vízre, azonban a tervek szerint 17 csomós sebességgel szeli majd a habokat és

képes lesz megtenni a London-New York távolságot anélkül, hogy ismét üzemanyagot kellene "tankolni" bele.

Gates eddig is nagy szerelmese volt a jachtoknak, gyakran bérelt magának hajót nyaralásaihoz. A mostani vétel azonban jelzi azt a szándékát is, hogy támogatni akarja az alternatív üzemanyagok használatát.