Óriási változás az oroszországi beutazásoknál, 2021-től jön az e-vízum

Moszkva
Régen ellepte a várost a hó, idén pedig imitálják az orosz hideg telet
Vágólapra másolva!
Óriási, és bizonyosan sokak által várt könnyítés jön az Oroszországba készülőknek: 2021. január 1-től már egyszerűsített - és olcsóbb - formában is igényelhető lesz vízum, elektronikusan. Az e-vízum lehetősége az uniós tagállamok mellett több más régió országaira is kiterjed majd.
Vágólapra másolva!

16 napos, online igényelhető vízumot tesz elérhetővé Oroszország 53 ország állampolgárainak 2021. január 1-jétől - írja a The Moscow Times kormányzati forrásokra hivatkozva. Az újítás - ami valójában jelentős könnyítés, hiszen az orosz vízumot a világ legnehézkesebben megszerezhető vízumai közé sorolják - kiterjed az uniós országok állampolgáraira, illetve Délkelet-Ázsia, a Közel-Kelet és Latin-Amerika egyes országaira.

A 16 napos e-vízum jelentős enyhítés az eddigiekhez képest. Most a hagyományos vízumok mellett, Szentpétervárra és Kalinyigrádba (a balti államok és Lengyelország közé ékelődő orosz exklávé) lehet elektronikusan vízumot igényelni, 8 napra.

2021. január 1-jétől e-vízum is igényelhető Oroszországba Forrás: Eliane Meyer/Pixabay

Készülhetnek a turisták

A most rendelkezésre álló információk szerint Oroszország illetékesei azt is fontolgatják, hogy 6 hónapos turista vízumot is elérhetővé tesznek, ami szintén jelentős könnyítés lenne ahhoz képest, hogy a vízum most meghatározott időtartamra szól. Az ilyen enyhítések vélhetően sokkal több utazót vonzanának majd az országba - most ugyanis sokakat az tart vissza a turista célú látogatástól, hogy a vízum megszerzésének meglehetősen összetett és akkurátus lépései vannak, valamint nem elhanyagolható, Magyarországon például tízezer forintokban mérhető költsége.

Az orosz vízum visszatartó erejével egyébként Moszkva is tisztában van. Vlagyimir Putyin még korábban ígéretet tett arra, hogy a külföldi látogatók 2021-től e-vízumot igényelhetnek, remélve, hogy így 2024-re az ország eléri a külföldiek beutazó turizmusából származó 15,5 milliárd dolláros bevételt.

A turisták legkésőbb négy nappal érkezésük előtt az orosz külügyminisztérium weboldalán kérhetik elektronikusan vízumukat.

Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy

a vízumért 50 dollárt kell fizetni alkalmanként (kb. 15 ezer forint), az ebből származó bevétel az orosz állami pénzeket növeli majd.

Az e-vízum lehetőségével várhatóan Kína, India, Indonézia, Japán, Mexikó és Szingapúr állampolgárai is élhetnek majd. Az USA, Kanada és az Egyesült Királyság állampolgáraira ugyanakkor ez a lehetőség még nem terjed ki, ezt Jevgenyij Ivanov külügyminiszter-helyettes a Kommerszant üzleti napilapnak nyilatkozta. Emögött diplomáciai konfliktus áll, az orosz diplomatáknak ugyanis most néha éveket is várniuk kell az amerikai vízumra.