Kocsmáros robot állt munkába Japánban

sör,csap,vác
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Japán első csaposrobotja már munkába is állt Tokió egyik kocsmájában. Ha a teszt sikeres lesz, akkor az automatizálási hullámot indíthat el az olyan országokban, ahol munkaerőhiánnyal küzdenek az egyre idősödő társadalom miatt.
Vágólapra másolva!

Egy átalakított ipari robot kínál italokat a japán Yoronotaki étteremlánc egyik kocsmájában. A robothoz csatolt tableten az arca mosolyog, amikor a megrendelés teljesítése közben kedélyesen elcseveg a vendéggel az időjárásról.

A robot, amelyet a QBIT Robotics cég készített, 40 másodperc alatt csapolja a sört, és egy perc alatt kever össze egy koktélt.

Négy kamerát is használ a vendégek arckifejezésének figyelésére, amelyet mesterséges intelligencia szoftverrel dolgoz fel.

„Tetszik a robot, mert a pultossal való kapcsolat problémás lehet, ha a vendég részeg" - mondta Satoshi Harada, egy felszolgáló, majd hozzátette, hogy ha kissé gyorsabb lenne a robot, az még jobb lenne.

A munkavállalói pozíciók betöltése, különösen a japán szolgáltató szektorban, egyre nehezebbé válik. A japán kormány enyhítette ugyan a vízumkorlátozásokat, hogy minél több külföldi munkavállalót csábítson a szigetországba,

de a vállalatok továbbra is munkaerőhiánnyal szembesülnek, mivel a népesség fogy és a 65 év felettiek száma a teljes lakosság több mint egyharmadára nőtt.

Ha sikerül a robot tesztje, egyre több csapos munkáját válthatja ki Japánban, sőt a szigetország az idei olimpiára is a szolgáltató robottechnika széleskörű bemutatására készül Forrás: Pixabay.com

Azok a szolgáltató cégek, amelyek nem tudnak külföldre települni, vagy kihasználni az automatizálás előnyeit, sebezhetőbbé válnak, mint az ipari vállalatok. Egyedül az egészségügyi ellátás terén Japánban 2025-re 380 ezer munkavállalóra lenne szükség.

Japán az idei Tokiói Olimpiát szeretné felhasználni a szolgáltató robottechnika bemutatására.

A szervezők a Toyota Motor és a Panasonic által épített robotok bevetését tervezik a látogatók, a munkavállalók és a sportolók kiszolgálásánál.

A mintegy 30 embert foglalkoztató kocsmában végzett robotcsapos próba két hónapig tart majd, ami után a Yoronotaki értékeli az eredményeket.

„Reméljük, hogy ez lesz a megoldás" - mondta Yoshio Momiya, a Yoronotaki menedzsere. - "De még számos olyan kérdés van, amelyen finomítani kell, ilyen például a megfelelő hely megtalálása."

A körülbelül 9 millió jenbe (mintegy 25 millió forintba) kerülő robot egy csapos alkalmazott hároméves munkabérével ér fel.

Forrás: Reuters.com