Jeff Bezos megint eladott egy nagy csomag Amazon-részvényt

Jeff Bezos, Amazon, Blue Origin
Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos provides the keynote address at the Air Force Association's Annual Air, Space & Cyber Conference in Oxen Hill, MD, on September 19, 2018. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét során Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezetője összesen 3,5 milliárd dollár értékben adott el vállalatának részvényeiből. Bezos ezzel négy nap alatt a kezében lévő Amazon részesedés nagyjából 3 százalékát adta el.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentumok szerint Jeff Bezos múlt pénteken és hétfőn összesen 1,84 milliárd dollár értékben adott el Amazon részvényeket.

Az újabb adatok szerint pedig ezen a héten, kedden és szerdán újabb 1,65 milliárd dollárnyi papírtól szabadult meg a vállalat alapítója.

Az egyhetes eladási hullám egészében Bezos több mint 1,7 millió darab részvényt adott el, 3,49 milliárd dollár értékben – írja a MarketWatch.

Noha a mostani eladás nem volt váratlan, az előzetesen betervezett értékesítés azonban véletlenül egybeesett azzal, hogy

a héten az Amazon az USA negyedik legértékesebb cégévé vált, ahogy a piaci értéke átlépte az 1000 milliárd dolláros álomhatárt.

Ráadásul nemrég a vállalat igen erős számokat közölt az ünnepi negyedévről. Összesen 3,3 milliárd dolláros profit mellé rekord magas, 87,4 milliárd dolláros bevételt hozott össze az Amazon.

Jeff Bezos ismét eladott egy nagy csomag Amazon részvényt Forrás: AFP/Denis Charlet

Bezos egyébként rendszeresen szokott Amazon részvényeket eladni, előre meghatározott időpontokban. Tavaly augusztusban például közel 1,5 millió darab részvényt adott el, nagyjából 2,84 milliárd dollár értékben. Akkor az Amazon részvénye 13 éve a legrosszabb mélyrepülést produkálta.

Mindemellett Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, mégpedig igen kényelmes különbséggel.

Az Amazon vezérének 126 milliárd dolláros vagyona ugyanis nagyjából 9 milliárddal haladja meg az ezüstérmes Bill Gates vagyonát.

Tavaly pedig Bezos bejelentette, hogy minden évben nagyjából 1 milliárd dollárt helyez a saját vagyonából a Blue Origin nevű magán űrrepülési kezdeményezésébe. Ráadásul 2018-ban Bezos, és korábbi felesége Mackenzie az ország legnagyobb jótékonykodóinak számítottak, ahogy 2 milliárd dollárt adtak filantróp célokra.

Az Amazon részvénye idén eddig 11 százalékot emelkedett, miután tavaly 27 százalékot izmosodott a papír.

Ezzel szemben az S&P 500 részvényindex idén eddig csupán 3,6 százalékos pluszban van, tavaly pedig mindössze 24 százalékkal erősödött.