Folytatódik az Irinyi Terv, méghozzá 2,5 milliárd forintos keretösszeggel

GYÖRGY László
Budapest, 2019. október 1. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a minisztérium és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Országos Vállalkozói Mentorprogramjának közép-magyarországi nyitórendezvényén Budapesten, a Mercure szállóban 2019. október 1-jén. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A magyar iparvállalatok technológiai és energiahatékonysági fejlesztéseit támogató Irinyi Terv 2,5 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

György László közölte, hogy a kiírás február 10-én jelenik meg, és egy hónap felkészülési idő után fogadják a pályázatokat.

Várhatóan csaknem egy hónapig nyújthatók majd be a kérelmek, de hamarabb is lezárulhat az online pályázati felület, ha az igények jelentősen túllépik a keretösszeget.

Az Irinyi Terv kiírására tavaly 87 kérelem érkezett

16 milliárd forint támogatási igénnyel, és az államtitkár idén is jelentős érdeklődésre számít.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Kovács Attila

A pályázatokat idén csak digitálisan fogadják. A vissza nem térítendő támogatás legnagyobb összege 400 millió forint, a legalacsonyabb 100 millió forint.

A kiírás a vállalkozói igényeknek megfelelően egyszerűsödött, és az érintettek a korábbi évekhez képest alacsonyabb támogatási arányt is elfogadták, hiszen így többen részesülhetnek a keretből. Az intenzitás felső határa ennek megfelelően egységesen 35 százalék lehet, vagyis ugyanakkora, mint tavaly – közölte.

Az államtitkár a nemzetközi versenyképesség erősítésével indokolta a kiírást, hiszen – mint fogalmazott – a magyar cégek csak így tudnak egyre magasabb béreket fizetni.

Növekedésük előfeltétele a fejlett technológiák alkalmazása és az energiahatékonyság,

a kormány ezért a high-tech és zöld vállalkozásokban látja a jövőt.

A vállalkozásoknak segít a magyar multiprogram

Elsősorban kis- és középvállalkozásoknak segít a magyar multiprogram, amelyről Miskolcon tartott tájékoztatót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA), és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik). A rendezvényt megelőzően Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár újságíróknak azt mondta: a program segíti a nagy növekedésű, innovatív és exportképes termékeket, illetve szolgáltatásokat előállító vállalkozások további fejlődését.

Véleménye szerint az ipar jelentőségét az sem csökkenti, hogy a szolgáltatások részesedése világszerte bővül a gazdaságon belül, hiszen azok is csak ipari háttérrel működhetnek. György László ezért abban bízik, hogy a magyar iparvállalatok fejlesztése a belföldi szolgáltatások fejlődéséhez is hozzájárul.

Magyarország az alapokat az elmúlt években felépítette, iparán belül a high-tech ágazatok részesedése a második legmagasabb a világon – hangsúlyozta az államtitkár. Különösen jelentős eredménynek nevezte, hogy a magyar gazdaság a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével tudott bővülni.

György László államtitkár Forrás: MTI/Kovács Attila

Az ITM januárban jelentette be az Irinyi Terv idei folytatását.

A program 2016 óta 5 milliárd forinttal segítette a magyar cégeket a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek fejlesztésében és piacra juttatásában. Tavaly főképp élelmiszeripari pályázatok nyertek, 20 százalékos arányuktól azonban alig maradt el a gép- és járműgyártás, valamint a zöldgazdaság.

György László kiemelte, hogy a támogatási keretnél öt éven belül négyszer nagyobb összeg várható adóbevételként.

A nyertes vállalkozások termelékenysége átlagosan 30 százalékkal javul, így újabb beruházásokat tervezhetnek, béreket emelhetnek vagy csökkenthetik az áraikat.