Tavaly rekordot döntött a hazai turizmus, és szárnyalt a kiskereskedelem

Aerial view of Liberty statue at Gellert hill in Budapest aerial budapest hill hungary citadella gellert blue citadel danube river bridge liberty sky europe buda downtown freedom statue city cityscape hungarian landmark tourist travel famous autumn bath c
Aerial view of Liberty statue at Gellert hill in Budapest. Hungary.
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatt az egészségügyi vészhelyzet mellett minden jel arra utal, hogy a világgazdaságra is negatív hatást fog gyakorolni a járvány. Több tőzsdén lévő vállalat árfolyama is erősen ingadozott, elsősorban azért, mert Kínában egyre több helyen állnak le a gyárak. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből kiderült, hogy a kereskedelem továbbra is szárnyal. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Tavaly ismét rekordot döntött a magyar turizmus

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly a vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken elérte a 12,8 milliót, a vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 31,3 milliót. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a szálláshelyi összbevétel meghaladta az 550 milliárd forintot, ami 8,8 százalékos növekedést jelent 2018-hoz viszonyítva.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Biggunsband

A tavaly december önmagában is rekordhónapnak nevezhető a külföldi vendégforgalom szempontjából, hiszen a korábbi évek decembereiben soha ennyi külföldi vendég nem volt még Magyarországon, mint az év utolsó hónapjában.

Az iparűzési adó egyszerűsítését javasolják

Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács idei első ülésén javasolta, hogy a alakítsák át a helyi iparűzési adót.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A pénzügyminiszter ismertette, hogy három irányt jelöltek ki, az értékcsökkenési leírás levonhatóvá tételét és a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú leírhatóvá tételét az adóalapból, valamint az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését az iparűzési adónál is.

Nagyot nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből kiderült, hogy tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakot.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2019-ben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél.

Tavaly 2500 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom

Hasít a hazai kiskereskedelem: 17 ezer üzletben közel 2500 milliárd forintot költöttek a magyarok 2019-ben, ami 7 százalékkal haladja meg a 2018-as összesített éves forgalom mértékét. A mennyiségi eladás mintegy 2 százalékkal emelkedett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A gyártói és kereskedelmi márkák aránya 72:28 a gyártói márkák javára. A bolttípusok körül őrzi vezető szerepét a diszkont - derül ki a héten a Nielsen 100 élelmiszer- és 80 háztartási vegyiáru- és szépségápolási kategóriát monitorozó kiskereskedelmi indexéből.

A Tesla árfolyama ismét hullámvasúthoz hasonlít

Hétfőn Elon Musk cége 20 százalékot, majd kedden újabb 13,7 százalékot szárnyalt. Utána szerdán a vállalat a valaha volt legnagyobb egynapos esést produkálta. Pontosabban a napon belüli 20 százalékos mínusz számít rekordnak, a záróár tekintetében a mostani csupán a második legrosszabb nap volt – 2012-ben volt egy 19,3 százalékos esés is.

Illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Irina Kalashnikova

Ez részben annak köszönhető, hogy a korononavírus miatt még legalább másfél hétig zárva lesz a Tesla kínai gigagyára, így komoly lemaradásba kerül a vállalat, amit viszont be fognak idővel hozni - nyugtatta a kedélyeket Tao Lin, a Tesla kínai elnöke.

Munkahelyteremtő programot indít a kormány

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a héten bejelentette, hogy az országos átlagnál magasabb munkanélküliségi rátával rendelkező régiókban programot indít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a foglalkoztatás ösztönzésére.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Az a kkv nyújthat be támogatási kérelmet, amely vállalja, hogy az észak-alföldi, az észak-magyarországi, a dél-dunántúli vagy a dél-alföldi régióban működő vagy újonnan létrehozott telephelyen legalább 3 fővel növeli a foglalkoztatottak számát úgy, hogy az előző tizenkét hónap átlagos létszámához képest emelkedjen a foglalkoztatottak száma az érintett létesítményben és a vállalkozásnál egyaránt.

Jövőre már látogatókat fogadhat a Magyar Zene Háza

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a napokban elmondta, hogy zajlik a klímabarát intézményt megújuló és környezetbarát energiaforrásokkal ellátó berendezések kiépítése is.

A Magyar Zene Háza látványterve madártávlatból Forrás: Origo

Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyen a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Házában tavasszal befejeződik az épület jellegzetes formáját adó tetőszerkezet kialakítása, és megkezdődik a hatalmas, Európában is kuriózumnak számító üveg oldalfalak beszerelése, így 2021 második felében már birtokba vehetik a látogatók.

Komoly gazdasági terhet jelent a terjedő járvány és következményei

Összességében a koronavírus a kínai holdújév ünnepének idején, azaz egy hét alatt, összesen 144 milliárd dolláros veszteséget okozott többek között a turizmusban, a moziiparban és a szolgáltatások területén Kínában.

Illusztráció Forrás: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Az is egyértelművé vált, hogy a járvány lassítani fogja az év első felében a kínai gazdaság növekedési ütemét, és ennek hatásai is valószínűleg járványszerűen átterjednek majd a világ számos más térségére, országára is.

Először árulták el, hogy mennyi bevételt hoznak a YouTube-reklámok

A YouTube-hirdetések 15,15 milliárd dollár bevételt eredményeztek 2019-ben, ebből az utolsó negyedévben 4,72 milliárd dollárt. 2018-ban a videómegosztó hirdetési bevétele 11,16 milliárd dollár volt. Ugyanakkor a közzétett adatok csak a hirdetési bevételeket tartalmazzák, és így nem szerepel benne a YouTube TV előfizetői bevétele.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sophia Kembowski

A mostani adatok azért is történelmi jelentőségűek, mert az Alphabet, a Google és a YouTube anyavállalata, eddig sosem osztotta meg a hirdetésekből befolyt bevételek pontos összegét, azonban végül a vállalat engedett a nyomásnak.

Felvásárolhatják az eBayt

Ugyan hivatalos megerősítés még nem érkezett, de úgy tűnik, hogy vételi ajánlatot tettek a világ egyik legnagyobb online aukciós oldalára, az eBayre. A kérő pedig nem más, mint a New York-i tőzsde tulajdonosa, az Intercontinental Exchange. Bár hivatalos tárgyalásokat még nem kezdtek a felek, de egyes források szerint a vevő többször is megkereste ajánlatával a portált.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze

Vételárról, határidőkről természetesen így még nem lehet beszélni, és az is lehet, hogy az eBaynél egyszerűen visszautasítják az ajánlatot. Az mindenesetre biztos, hogy a tranzakcióban a céget 30 milliárd dollárra értékelhetik, mivel a vevőnek a részvényárfolyam felett kellene fizetnie.

Óriási változás az oroszországi beutazásoknál, 2021-től jön az e-vízum

Sokak által várt könnyítés jön az Oroszországba készülőknek: 2021. január 1-től már egyszerűsített - és olcsóbb - formában is igényelhető lesz vízum, elektronikusan. Az e-vízum lehetősége az uniós tagállamok mellett több más régió országaira is kiterjed majd.

GUM áruház, Moszkva Forrás: AFP/Photononstop/Luis Castaneda

A most rendelkezésre álló információk szerint Oroszország illetékesei azt is fontolgatják, hogy 6 hónapos turista vízumot is elérhetővé tesznek, ami szintén jelentős könnyítés lenne ahhoz képest, hogy a vízum most meghatározott időtartamra szól. Az ilyen enyhítések vélhetően sokkal több utazót vonzanának majd az országba.