Pánikszerűen vásárolják a vécépapírt egy koronavírusos álhír miatt

wc papír
Toilet paper holder and roll.
Vágólapra másolva!
Megrohanták az üzleteket Hongkongban a vásárlók, miután sokan elhitték azt az álhírt, hogy a speciális státuszú, Kínához tartozó terület hamarosan kifogy a vécépapírból.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírnügynökség tudósítása szerint elképesztő jelenetek játszódtak le a héten Hongkong szupermarketeiben, miután az online felületeken elterjedt a hír, hogy a boltok hamarosan kifogynak több fontos árucikkből, többek között a vécépapírból, a száraztésztákból és a rizsből. A hétmilliós területen a vásárlók pánikszerűen rohanták meg a boltokat, és szó szerint kitakarították azok polcait. Volt olyan üzlet, ahol a reggeli nyitás után fél órával rengeteg árusoron üresen kongtak egyes termékcsoportok helyei, hiába töltötték fel azokat nyitásra.

A hírügynökség jelentése szerint a boltokban az elmúlt napokban kaotikus jeleneteket lehetett látni, ahogy a vásárlók tömegesen próbáltak annyi vécépapírt magukhoz venni, amennyit csak sikerül.

A vásárlók valószínűleg azért dőltek be az álhírnek, mert Hongkong a koronavírus miatt lezárta a kínai szárazfölddel összeköttetésben álló határait. A személyforgalom szüneteltetése azonban a teherfuvarozást nem érinti, amit a virulensen terjedő hír elindítója szándékosan vagy akaratlanul, de figyelmen kívül hagyott.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image

A jelenség miatt Hongkong kormányzata helyi idő szerint szerda késő este külön hivatalos nyilatkozatot adott ki, reagálva a kereskedésekben kialakult helyzetre. Ebben leszögezték, hogy mindenből elegendő mennyiséggel rendelkeznek; rizsből, tésztából és vécépapírból is, és nincs szükség arra, hogy a lakosság azokból külön készleteket halmozzon fel.

A kormány hamis állításnak, rémhírnek minősítette azt, hogy ezekből az árukból hamarosan hiány alakulhat ki, amelynek köszönhetően "pánikszerű vásárlási rohamokat és káoszt" okozott a terjedése.

Hongkong szoros gazdasági és kulturális kapcsolatokat tart fenn a kínai szárazfölddel, ám a Pekinggel szembeni bizalmatlanság nagy a lakosság körében, elegendő csak az utóbbi hónapok zavargássorozataira gondolni. Hongkongban még élénken él a 2003-as SARS-járvány emlékezete, amelyet Peking akkor eleinte megpróbált elhallgatni. A SARS 299 ember halálát okozta Hongkongban, és komoly pszichológiai sebeket ejtett az ott élőkön.

A mostani koronavírus kapcsán jelenleg 21 megerősített fertőzésről tudni onnan, ebből eddig egy beteg halálát okozta a betegség.