Fellélegeztek a piacok, mert végre jó hír érkezett Kínából

China's May exports up 15.5 percent, imports up 22.1 percent China Chinese May imports exports economy finance trade product port harbour financial labour dock shipping container
A cargo ship loaded with containers to be shipped abroad berths at the Port of Qingdao in Qingdao city, east China's Shandong province, 7 June 2017. Both China's exports and imports surged in May, beating expectations, customs data showed Thursday (8 June 2017). Exports in yuan-denominated terms hit 1.32 trillion yuan (about 194 billion U.S. dollars) last month, up 15.5 percent year on year, higher than market expectations and the 14.3 percent growth in April, according to the General Administration of Customs (GAC). Imports grew 22.1 percent in May, much faster than market forecasts and the 18.6 percent growth in April.
Vágólapra másolva!
Meglódultak az ázsiai tőzsdék, ahogy csütörtökön kiderült, Kína felére csökkenti az egyes amerikai termékekre kirótt pótvámokat. Ez pedig igencsak ráfért már az indexekre, főleg a kínai tőzsdére, az elmúlt napok bizonytalanságai után.
Vágólapra másolva!

A kínai tőzsde volt a legnagyobb nyertese a csütörtöki ázsiai kereskedésnek, ahogy a térség börzéi felpattantak az elmúlt napok gyengélkedései után. A háttérben elsősorban az áll, hogy Kína bejelentette, felére csökkenti az egyes amerikai termékekre kivetett vámokat.

A Shanghai Composite kínai részvényindex 1,72 százalékos pluszban, míg a sencseni mutató 2,87 százalékos emelkedéssel zárt.

Közben Japánban a Nikkei 225 index 2,38 százalékkal, a Topix pedig 2,07 százalékkal erősödött. A dél-koreai Kospi 2,88 százalékot izmosodott. A hongkongi Hang Seng 2,64 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Ausztráliában az S&P/ASX 200 részvényindex 1,05 százalékkal erősödött. Az MSCI általános ázsiai indexe (amely nem tartalmazza a japán piacot) 1,55 százalékkal került feljebb.

Enyhült a pánik

Mindeközben a koronavírussal kapcsolatban szerda estig a kínai hatóságok több mint 28 000 fertőzöttről és több mint 500 halálesetről számoltak be, azonban most már érkeztek olyan hírek is, hogy hamarosan előállíthatják az oltóanyagot. A vakcinán dolgozó brit kutatócsoport jelezte, „jelentős áttörést" értek el. A UOB Private Bank szakértője pedig a CNBC-nek hangsúlyozta,

a piacokat jelenleg részben pont az mozgatja, hogy a befektetők is számolnak azzal, hogy hamarosan meglesz az oltóanyag a vírus ellen.

A másik tényező, hogy jelenleg bőséges likviditás áll rendelkezésre a piacokon. Következésképpen, ha a kockázatosabb eszközök területén némi esést látnak a befektetők, akkor azt elsősorban vételi lehetőségként tekintik. Vagyis minden esély megvan arra, hogy a továbbiakban is láthatunk hullámvasútszerű mozgásokat.

A sencseni részvényindexet felültették a hullámvasútra Forrás: Investing.com

A fentiek mellett közép-európai idő szerint csütörtök reggel az amerikai dollár index (amely egy devizakosárral szemben méri a dollár erejét) 98,288 ponton állt, némi emelkedéssel. A japán jen némi gyengülést mutatott a dollár ellenében, míg a hagyományosan menedékeszköznek számító arany 0,4 százalék körül izmosodott.

Az olajpiacon a nemzetközi benchmarknak számító Brent és az amerikai WTi is 1,5-2 százalék körül erősödött, és mindkét nyersanyag a hordónkénti 50 dolláros szint fölött állt.

Itt a vámcsökkentés

A Peking által most bejelentett intézkedés, amely február 14-étől lép életbe, arra az összesen mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai árucikkre vonatkozik majd, amelyekre 2019. szeptember 1-étől vetettek ki 5, illetve 10 százalékos büntetővámot, ellenlépésként a Washington által kínai árucikkekre bevezetett pótvámokra. 916-féle termékre, egyebek mellett a szójababra, sertéshúsra és halra kivetett 10 százalékos tarifa 5 százalékra, míg 801 különböző árucikkre, a többi közt autóalkatrészekre kirótt 5 százalékos tarifa 2,5 százalékra csökken.

A kínai pénzügyminisztérium internetes oldalán megjelent közleményben a döntést azzal indokolják, hogy január 16-án az amerikai fél is bejelentette: február 14-étől felére csökkenti az összesen 120 milliárd dollár értékű kínai termékekre vonatkozó, 15 százalékos büntetővámot.

– áll a közleményben, melyben azt is megfogalmazták, hogy a további módosításokat a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok alakulásának függvényében teszik majd meg. A közlemény arra is kitért, hogy Peking reménye szerint a két fél közösen dolgozik majd annak érdekében, hogy végeredményként minden pótvámot eltörölhessenek.

Kínát a koronavírussal gazdasági járvány is fenyegeti

Londoni pénzügyi elemzők szerint az új koronavírus okozta járvány lassítani fogja az év első felében a kínai gazdaság növekedési ütemét, és ennek hatásai is valószínűleg járványszerűen átterjednek majd a világ számos más térségére.

A bejelentés majdnem három héttel az után történt, hogy a felek Washingtonban aláírták az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó megállapodás első szakaszát. A megállapodásban foglaltak szerint Kína az elkövetkező két évben 200 milliárd dollárral növeli az amerikai termékek és szolgáltatások – elsősorban a mezőgazdasági termékek – importját, cserébe pedig az Egyesült Államok kivezet egyes, kínai árucikkeket sújtó büntetővámokat.