Elektromos meghajtásúvá válhatnak a repülőgépek is

Airbus A320
An Airbus A320-214 commercial plane registration G-EZWJ of low-cost carrier EasyJet is seen landing at Geneva Airport on November 20, 2017 in Geneva. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az amerikai Wright Electric cég szándékai szerint már jövőre földi teszteket, három év múlva pedig repülési teszteket hajtana végre elektromos motor meghajtású repülőgéppel.
Vágólapra másolva!

A vállalat egy 1,5 megawattos villanymotort és egy 3 kilovoltos invertert épít - utóbbi az akkumulátorok egyenfeszültségét a háztartásokban is megszokott váltófeszültséggé alakítja -, ezek képezik majd az elektromos repülőgép hajtóműjének alapjait a tervek szerint.

A Wright Electric a brit EasyJet-tel dolgozik együtt a Wright 1 nevű, 186 üléses elektromos repülőgép fejlesztési programjában.

Az EasyJet 2030-tól bevezetheti az elektromos meghajtású repülőgépeket (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Jeffrey Engler, a Wright Electric vezérigazgatója szerint a társaság célja, hogy a kereskedelmi repülést környezetbarátabbá tegye.

Az EasyJet szerint a motor repülési tesztelése várhatóan 2023-ban lesz.

A repülőgépet azonban csak 2030-ban tervezik majd üzembe állítani.

A Wright Electric a repülési irányító és energiamenedzsment rendszerekhez kapcsolódóan tárgyalásokat folytat a BAE Systems-szel is.

Felforgathatják a repülést az elektromos motorok

Szerencsére egyre több az elektromos autó az utakon, és lassan a repülőgépgyártásban is kezd megjelenni az elektromos hajtás, mi több, nemzetközileg is növekszik erre az igény. Ha sikerül néhány problémát megoldani, az elektromos meghajtás gyökeresen átalakíthatja a légiközlekedést. Már Magyarországon is egyre több környezetbarát elektromos autóval lehet találkozni.

„A motorfejlesztési program a következő lépés a keskenyebb testű repülőgépek építése felé" - közölte az EasyJet, hozzátéve, hogy egy ilyen e-repülőgép számos belföldi és nemzetközi útvonalat kiszolgálhat a társaság hálózatában.

Johan Lundgren vezérigazgató a Wright Electric tesztelését és üzembe helyezését ambíciózus ütemtervnek látja. "Az akkumulátortechnológia halad előre számos amerikai kormányhivatalnál, amelyek finanszírozzák az elektromos repülés kutatását. Mindezek a fejlesztések elősegítik a fenntarthatóbb közlekedés jövőjét. Sokkal tisztábban látjuk a jövőt ma, hiszen a megbízhatóságot már nem csak a sugárhajtóművek szolgálhatják majd" - mondta a vezető.

Forrás: Flightglobal.com