Kénytelen bezárni egy legendás áruházát az IKEA

népszerű márkák galéria, ikea
The logo of IKEA is pictured outside Europe's biggest Ikea store in Kungens Kurva, south-west of Stockholm on March 30, 2016. - Ikea founder Ingvar Kamprad, who built a global business empire with revolutionary flat-pack furniture and dallied with Nazism in his youth, turned 90 today. (Photo by JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Az IKEA bezárja első brit belvárosi áruházát Coventry-ben, Birmingham-től keletre, amivel 350 munkavállaló veszíti el állását. A cég azt mondja, nem adták fel azt az elképzelést, hogy a belvárosokban terjeszkedjenek, de a hatalmas épületben található egységeküket nem tudják rentábilisan működtetni.
Vágólapra másolva!

A Guardian információi szerint a 2007-ben megnyílt áruház idén nyáron húzza le a rolót. A svéd bútoróriás azt mondta, megpróbálnak segítséget nyújtani valamennyi érintett, 352 dolgozónak abban, hogy a bezárás után új munkahelyet találjanak a közeli Birmingham illetve Nottingham városokban, a mostanival megegyező vagy hasonló munkakörökben, elsősorban az ott működő áruházaikban.

Illusztráció Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A vállalat egyúttal azt is elárulta, nem adják fel törekvéseiket, hogy a nagyvárosok központi, belvárosi részein legyenek jelen, de elsősorban kisebb üzletekkel. A Coventry-ben található hatalmas, több szintes áruházat nagy reményekkel nyitották meg, és arra a vásárlók is komolyan felfigyeltek. 2007 karácsonya előtt olyan sok vásárló gyűlt össze a nyitásra, hogy rendőri segítséget kellett igénybe venni a több ezer fős tömeg irányításához.

A vevők azonban később elmaradoztak, és elkezdték előnyben részesíteni a nagyobb outlet központokat, valamint az online vásárlást.

Az eltelt bő évtizedben az IKEA ezen üzletében is fokozatosan csökkent a vásárlók száma, a cég pedig elárulta, képtelenek akár csak költségmentesre is kihozni az üzlet működtetését - az ugyanis megnyitása óta csak a veszteséget termeli.

Az ingatlanügyi tanácsadó Altus Csoport szerint, az IKEA kivonulása méretes lyukat üt majd a város pénzügyein, mivel

az áruház a 11. legnagyobb adóbefizető Coventry-ben, évente közel 1 millió fonttal.

A brit kiskereskedelmi elemzőközpont szerint pedig az áruház bezárása csak a legfrissebb fejleménye a hagyományos brit kiskereskedelmi szektor krízisiének. A vásárlói szokások átalakulása miatt több nagy múltú hálózat jelentett csődöt az elmúlt években. Az üzletbezárások miatt tavaly több mint 140 ezren veszítették el állásukat, idén január óta pedig több mint 10 ezer munkahely szűnt meg a szektorban.