Kiderült, mennyire megbízhatóak a hazai webáruházak

webshop PURCHASE FRANCE OUTSIDE SAVOIE 73 PHILIPPE ROYER CB INTERNET SHOPPING SAVOY ONLYFRANCE EXTERIOR EUROPE EU
Bár az internetes vásárlás sokszor kényelmesebb és olcsóbb, mint a hagyományos bolti, több csapdát is rejt magában
Vágólapra másolva!
Tízből hét magyarországi webáruház nem felelt meg az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak, a hazai piaci szereplők jogkövetése mégis több területen az uniós átlag előtt jár.
Vágólapra másolva!

A hazai webáruházak ellenőrzése során az uniós átlagnál kevesebb jogsértésre derült fény az e-kereskedelmi szabályok betartása és az elállási jogról szóló tájékoztatás terén – közölte a Világgazdasággal Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Ezt annak kapcsán emelte ki, hogy Magyarországot az ITM Internet Laboratóriuma képviselte tavaly novemberben az Európai Bizottság által koordinált honlapellenőrzési, úgynevezett sweepakcióban.

A vizsgálat 27 uniós országban csaknem 500, főként ruházati cikket, cipőt, bútort, háztartási cikkeket és elektromos készüléket értékesítő e-kereskedőt érintett.

Bár az internetes vásárlás sokszor kényelmesebb és olcsóbb, mint a hagyományos bolti, több csapdát is rejt magában Forrás: ONLY FRANCE/PHILIPPE ROYER/ ONLYFRANCE.FR/Philippe Royer

Cseresnyés Péter kifejtette:

A legjellemzőbb, hogy a honlapok 27 százaléka nem a rendelés kezdetétől tüntette fel a termék teljes árát, így például a szállítási költséggel csak a rendelés során szembesült a vásárló. A webáruházak 18 százaléka nem tájékoztatott az online vitarendezési platformról, 9-9 százalék pedig nem közölte a szükséges információt a szerződéstől való elállás lehetőségéről és a termékek visszaküldésére vonatkozó határidőről.

Csaló webáruházakra figyelmeztet a fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelmi hatóság 2017 óta közzéteszi a súlyosan vétkező webáruházak listáját, ami különösen hasznos a Black Friday környékén. A friss adatokból kiderül, hogy idén negyedével több a súlyos vétséget elkövető webáruház, mint tavaly ilyenkor. 2017-től él a szabály, ami szerint a súlyosan vétkező webáruházakat a fogyasztóvédelmi hatóság közzéteszi egy listán - emeli ki a blokkk.com e témában készült friss összeállítása.

Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta:

Viszont a magyarországi vásárlókat célzó webáruházak 36 százaléka nem tájékoztatta a fogyasztókat megfelelően a szavatossági és jótállási jogokról, ez az arány pedig rosszabb az uniós átlagnál.