Ne dobja szemétbe a törött üveget, készítsen belőle betont

background abstract pattern texture attack broken building bullet center central close-up crack crash crime crushed damage danger dangerous deformation demonstration destruction dirty glass gun gunfire hole instability political riot round shatter shatter
43151150 - holes from shots in the shop window.betört ablak lakás kár
Vágólapra másolva!
Ausztráliai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kellően finom szemcséjűvé zúzott üveg felhasználásával tartósabb és erősebb betont lehet létrehozni - írja a Store Insider.
Vágólapra másolva!

A fejlődő országokra jelentős nyomás nehezedik, hogy hagyjanak fel a fejlett országokból származó hulladékok befogadásával. Részben ennek a körülménynek köszönhető, hogy 2020 júliusától Ausztrália leáll a határain belül keletkezett, üvegszemét exportálásával.

Ausztrália évente 1,5 millió tonna üveghulladékot termel, de ennek csak 40 százalékát hasznosítják újra.

Tekintve, hogy az államban az üveg reciklálása rendkívül drága, sok helyi tanács bezúzatja és elraktározza az anyagot, hátha valamikor majd hasznosítani lehet.

Ezért fontos fejlemény, hogy az ország tudósainak megállapítása szerint az összezúzott üveget a betonban lévő homok pótlására is fel lehet használni.

Illusztráció Forrás: 123rf

Az ipari felhasználásra alkalmas homokból pedig amúgy is kezd kifogyni a világ, így létfontosságú lehet annak fenntartható módon való pótlása.

Amint arra a kutatásuk rávilágított, ha a betonban levő természetes homok akár 40 százalékát „felaprított" hulladéküveggel helyettesítik,

a beton szilárdságát és tartósságát akár még javítani is lehet.

A szakemberek mostanáig azért nem tettek ezzel próbát, mert az üvegben levő szilícium-oxid és a betonban lévő lúg hajlamos reakcióba lépni egymással, amitől a beton megreped. Nemrég azonban kiderült, hogyha az üveget a homokkal vagy a cementtel hasonlóan finom szemcséjűvé zúzzák össze, meggátolhatják ezen kölcsönhatás kiteljesedését, és az így keletkezett beton erősebb lesz.